Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis pochodzi z lutowego numeru "Przyślij przepis" DOBRE RADY. Składniki: - 1kg mięsa wołowego lub wieprzowego ( ja zrobiłam z szynki wieprzowej) - 1 cebula - 1 opakowanie przyprawy do gyrosa - po 1 czerwonej,zielonej i żóltej papryce - 1 puszka kukurydzy - 1/2 butelki sosu chili - 1/2 butelki sosu cygańskiego - 1/2 l śmietany - 1 opakowanie zupy cebulowej - oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę,cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie,aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa,mieszamy i odstawiamy na godzinę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka.Dodajemy osączoną kukurydzę,sosy chili i cygański oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną,mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Zupka rewelacyjna w smaku. Gorąco polecam :razz:

post-2438-1234044604_thumb.jpg

post-2438-1234044643_thumb.jpg

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie liczy się nazwa,ale smak, a ten jest naprawdę super. U mnie ta zupka często gości na stole i szybciutko znika :-( Polecam wszystkim to danie. Mam nadzieję,że ktoś w końcu je wypróbuje i i skomentuje na forum.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Wydaje mi się,że ta zupa nadaje się na różne imprezy okolicznościowe,tj.komunie,wesela,urodziny,chrzciny,itp. Mam kilka pytań: 1.Czy 3 papryki to nie jest za dużo jak na jedną porcję zupy?Chodzi mi głównie o to czy w zupie nie dominuje smak papryki,bo papryka ma przecież dośc znaczący i specyficzny smak w potrawach,a skoro to zupa gyros to przecież nie papryka jest tu najważniejsza ;-) 2.Czy sos chilli i sos cygański są ogólnodostępne i gdzie je mogę kupic? 3.Czy chodzi w tym przepisie o zupę cebulową taką z torebki? Przepis wydaje się ciekawy,więc przy najbliższej okazji go wypróbuję i podzielę się opinią na forum :shock:

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odpowiadam na pytania teraz,bo przez dłuższy czas nie korzystałam z komputera i po prostu nie wiedziałam o nich.Ale jak to sie mówi "lepiej pózno niż wcale" :mrgreen: Odp.1. Lubię paprykę (w ogóle wszystkie warzywa) więc dla mnie ta ilośc jest w sam raz. Zupa jest pikantna,więc smak papryki nie jest przeważajacy w tym daniu. Można oczywiście dodac jej mniej. Odp.2. Myslę,że sosy chilli i cygański mozna kupic w większosci sklepów,ja kupuje w "LIDLU". Odp.3. Jak najbardziej chodzi o zupę cebulowa w proszku.

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj mam zamiar zrobić tą "zupę" :) Sosy: cygański i chilli są rzeczywiście do kupienia prawie wszędzie, np. z firmy Develey czy Kielecki itd. Pikantność sosów zależy od producenta, tak że polecam wypróbować przed dodaniem do potrawy, koszt niewielki a zaoszczędzi później zachwytów lub rozczarowań gości :grin: O efekcie napiszę :D

Edytowane przez dickw
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem trochę inaczej, a mianowicie: mięso - użyłem schabu, żeby było bardziej cebulowo dodałem po trzy łyżki sosu cygańskiego i sosu chilli. Pomyślałem, że 1/2 butelki (czy słoika) jednego i drugiego sosu zdominuje i "zabije" ogólnie smak zupy (zwłaszcza dodatku zupy cebulowej)... Ale to kwestia gustu i można robić tak jak podano w przepisie :) W moim przypadku zjedzone zostało wszystko :grin:

Edytowane przez dickw
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zrobiłam zupkę i jestem zachwycona. Bardzo smaczna i super na różne imprezy. Jutro podzielę się przepisem z koleżankami w pracy. Dodałam tylko trochę papryki chili bo dla mnie było za mało pikantne. Może moje sosy były za delikatne. Polecam wszystkim którzy nie robili a autorce przepisu dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam serdecznie! Mam pytanie : czy przyprawę gyros rzeczywiście dodajemy dopiero po usmażeniu mięsa a nie przed smażeniem? Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam wszystkich. Widzę, że zupka zdobyła zwolenników :) Bardzo się cieszę z tego powodu. Przyprawę gyros można dodać w trakcie smażenia mięsa.Ważne jest,aby dokładnie wymieszać mięsko z tą przyprawą. Pozdrawiam.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Już dawno wypróbowałam przepis na tę zupkę,ale jakoś czasu brak,żeby napisać,że smakuje REWELACYJNIE.Dałam tylko zamiast trzech dwie papryki i 2 zupy cebulowe zamiast jednej.Super przepis na różne imprezy.Dzięki za przepis.Pozdrawiam.

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.