Iwona01 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Przepis pochodzi z lutowego numeru "Przyślij przepis" DOBRE RADY. Składniki: - 1kg mięsa wołowego lub wieprzowego ( ja zrobiłam z szynki wieprzowej) - 1 cebula - 1 opakowanie przyprawy do gyrosa - po 1 czerwonej,zielonej i żóltej papryce - 1 puszka kukurydzy - 1/2 butelki sosu chili - 1/2 butelki sosu cygańskiego - 1/2 l śmietany - 1 opakowanie zupy cebulowej - oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę,cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie,aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa,mieszamy i odstawiamy na godzinę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka.Dodajemy osączoną kukurydzę,sosy chili i cygański oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną,mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Zupka rewelacyjna w smaku. Gorąco polecam :razz: Cytuj
Alexandra1984 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 zupa gyros? :-? przyznaje, że pierwsze słyszę Cytuj
Iwona01 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Nie liczy się nazwa,ale smak, a ten jest naprawdę super. U mnie ta zupka często gości na stole i szybciutko znika :-( Polecam wszystkim to danie. Mam nadzieję,że ktoś w końcu je wypróbuje i i skomentuje na forum. Cytuj
Emma Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2010 Wydaje mi się,że ta zupa nadaje się na różne imprezy okolicznościowe,tj.komunie,wesela,urodziny,chrzciny,itp. Mam kilka pytań: 1.Czy 3 papryki to nie jest za dużo jak na jedną porcję zupy?Chodzi mi głównie o to czy w zupie nie dominuje smak papryki,bo papryka ma przecież dośc znaczący i specyficzny smak w potrawach,a skoro to zupa gyros to przecież nie papryka jest tu najważniejsza ;-) 2.Czy sos chilli i sos cygański są ogólnodostępne i gdzie je mogę kupic? 3.Czy chodzi w tym przepisie o zupę cebulową taką z torebki? Przepis wydaje się ciekawy,więc przy najbliższej okazji go wypróbuję i podzielę się opinią na forum :shock: Cytuj
Iwona01 Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 Odpowiadam na pytania teraz,bo przez dłuższy czas nie korzystałam z komputera i po prostu nie wiedziałam o nich.Ale jak to sie mówi "lepiej pózno niż wcale" :mrgreen: Odp.1. Lubię paprykę (w ogóle wszystkie warzywa) więc dla mnie ta ilośc jest w sam raz. Zupa jest pikantna,więc smak papryki nie jest przeważajacy w tym daniu. Można oczywiście dodac jej mniej. Odp.2. Myslę,że sosy chilli i cygański mozna kupic w większosci sklepów,ja kupuje w "LIDLU". Odp.3. Jak najbardziej chodzi o zupę cebulowa w proszku. Cytuj
dickw Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) Dzisiaj mam zamiar zrobić tą "zupę" :) Sosy: cygański i chilli są rzeczywiście do kupienia prawie wszędzie, np. z firmy Develey czy Kielecki itd. Pikantność sosów zależy od producenta, tak że polecam wypróbować przed dodaniem do potrawy, koszt niewielki a zaoszczędzi później zachwytów lub rozczarowań gości :grin: O efekcie napiszę :D Edytowane 5 Lipca 2011 przez dickw Cytuj
dickw Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) Zrobiłem trochę inaczej, a mianowicie: mięso - użyłem schabu, żeby było bardziej cebulowo dodałem po trzy łyżki sosu cygańskiego i sosu chilli. Pomyślałem, że 1/2 butelki (czy słoika) jednego i drugiego sosu zdominuje i "zabije" ogólnie smak zupy (zwłaszcza dodatku zupy cebulowej)... Ale to kwestia gustu i można robić tak jak podano w przepisie :) W moim przypadku zjedzone zostało wszystko :grin: Edytowane 6 Lipca 2011 przez dickw Cytuj
Jolcia Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Dziś zrobiłam zupkę i jestem zachwycona. Bardzo smaczna i super na różne imprezy. Jutro podzielę się przepisem z koleżankami w pracy. Dodałam tylko trochę papryki chili bo dla mnie było za mało pikantne. Może moje sosy były za delikatne. Polecam wszystkim którzy nie robili a autorce przepisu dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Witam serdecznie! Mam pytanie : czy przyprawę gyros rzeczywiście dodajemy dopiero po usmażeniu mięsa a nie przed smażeniem? Pozdrawiam. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam wszystkich. Widzę, że zupka zdobyła zwolenników :) Bardzo się cieszę z tego powodu. Przyprawę gyros można dodać w trakcie smażenia mięsa.Ważne jest,aby dokładnie wymieszać mięsko z tą przyprawą. Pozdrawiam. Cytuj
Emma Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Już dawno wypróbowałam przepis na tę zupkę,ale jakoś czasu brak,żeby napisać,że smakuje REWELACYJNIE.Dałam tylko zamiast trzech dwie papryki i 2 zupy cebulowe zamiast jednej.Super przepis na różne imprezy.Dzięki za przepis.Pozdrawiam. Cytuj
sandranowa26 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ciekawa opcja na obiad. Muszę kiedyś tego spróbować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.