renigliwice Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Podaję przepis na chleb pszenno-żytni : 350 ml wody 1 łyżka cukru ( 1 duża płaska miarka- powinna być w wyposażeniu) 2 łyżeczki soli ( 2 małe płaskie miarki ) 1 łyżka otrąb pszennych + dodatkowo łyżka wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych 1, 5 łyżki oleju 100 g zakwasu 540 g mąki- ja używam pół na pół mąkę pszenną - typ 750 i mąkę żytnią- typ 720 ( kupuję je w hurtowni ) 10 g drożdży świeżych W takiej kolejności, jak podałam należy dawać składniki do pojemnika. To ważne. Składniki muszą być dokładnie odważone, nie można dawać "na oko". Dobrze by było zakupić dokładną wagę kuchenną elektroniczną. Po wsypaniu wymieszanej mąki na wierzch wkruszyć drożdże i włączyć program na 3 godziny. Kiedy na zegarze pojawi się czas 1,5 do końca posypuję ciasto, np. makiem, sezamem, itd. Nie można otwierać klapy maszynki podczas pieczenia ciasta, można to robić tylko wtedy, gdy maszyna wyrabia ciasto. Wyrabia ciasto 2 razy, podczas drugiego wyrabiania można dodać łyżkę, dwie słoneczniku, dyni , wcześniej uprażonego na suchej patelni. Sygnał dźwiękowy informuje , że chleb jest już upieczony. Upeczony chleb wyłożyć na kratkę, by dobrze odparował. Smacznego! Cytuj
gatita Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Ale fajny przepis ! Muszę wypróbować, piekę rózne chleby w automacie ale z takiego przepisu jeszcze nie piekłam. Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 witam mam pytanie czy moge zamiast zakwasu dodać gotowy żurek w butelce?i ile tego żurku.pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja daję żurek zamiast wody,pół litra. 🙂Mozna też dać trochę piwa. Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 basqa bardzo dziekuja za odpowiedz,ze względu na kłopoty z komputerem,nie mogłam zerknąc do przepisu i odpowiedzi,ale komputer juz po naprawie :-D i mam kontakt ze światem,więc zaraz zabieram sie do pieczenia chlebka. Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 oczywiście chciałam napisać dziekuje!ale wyszło dziekuja. Cytuj
grazyna56 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 :D :-D Ja też nigdy nie piekłam chlebka na zakwasie ale tylko dlatego że nie wiem jak zrobić zakwas.Może ktoś napisze jak trzeba zrobić dobry zakwas i ile daje się do pieczenia chleba.Pomóżcie :) Cytuj
elusia Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Renigliwice "Po wsypaniu wymieszanej mąki na wierzch wkruszyć drożdże i włączyć program na 3 godziny. Kiedy na zegarze pojawi się czas 1,5 do końca posypuję ciasto, np. makiem, sezamem, itd." Nie piszesz jaki duzy chleb pieczesz z takiej ilosci drozdzy ? Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Chleb waży około 1 kg. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi