kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam, Chciałabym stworzyć bliny gryczane wg tego przepisu: Zimowe danie z Rosji Czy ktoś korzystał z takowego przepisu ? Może jakieś wskazówki ? Pozdrowionka :mrgreen: Kornelia Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Korzystałam kiedyś tylko z moich przepisów dwóch które posiadam na bliny z kaszy gryczanej. Jeden przepis to bliny robione z mąki gryczanej i pszennej, a drugi to z samej gryczanej. Podawałam ze śmietaną, z serem, z masłem, albo ze zrumienioną cebulką. Pozdrawiam Cytuj
kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Korzystałam kiedyś tylko z moich przepisów dwóch które posiadam na bliny z kaszy gryczanej. Jeden przepis to bliny robione z mąki gryczanej i pszennej, a drugi to z samej gryczanej. Podawałam ze śmietaną, z serem, z masłem, albo ze zrumienioną cebulką. Pozdrawiam A można takowy przepis prosić ? Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Kornelia bardzo proszę, napisz który z Tych dwóch sobie życzysz?, a może obydwa Tobie podać. Bardzo chętnie napiszę przepisy. Cytuj
kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Kornelia bardzo proszę, napisz który z Tych dwóch sobie życzysz?, a może obydwa Tobie podać. Bardzo chętnie napiszę przepisy. Proszę pierwszy z brzegu :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Podaję przepis. 20 dag mąki gryczanej 20 dag maki pszennej 2 dag drożdży 2 dag cukru 2 jaja 3/4 l mleka sól i tłuszcz do smażenia Mąkę pszenną i gryczaną przesiać. Mąkę gryczaną zaparzyć w 1/2 l wrzącego mleka, wymieszać dokładnie i ostudzić. Drożdże roztarte z cukrem rozpuścić w 1/4 l mleka o temp. około 25*C, wlać do zaparzonej mąki, przemieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podniesie się dodać sól, mąkę pszenną, żółtka, wybić starannie mątewką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto umieścić w wysokim naczyniu aby nie wykipiało. Przed smażeniem dodać pianę i lekko wymieszać. Ciasto powinno być tak gęste jak na naleśniki. Bliny smażyć na rozgrzanym tłuszczu, podawać gorące, zaraz po usmażeniu. Oprócz tych dodatków co podałam, można polać stopionym masłem i posypać siekanymi jajkami, to wiadomo że ugotowanymi na twardo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.