ina12 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 -5 jaj zależy od wielkości 13 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i tarta bułka do formy Masa serowa 30 dag twarogu 0,5 szklanki cukru 2 łyżki masła, może być margaryna 2 jajka Zmiksować cukier z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, na końcu delikatnie połączyć z pianą . Twaróg zmielić. Utrzeć żółtka z cukremi i masłem, dodać zmielony twaróg i dokładnie wymieszać. Białka ubić i połączyć. Ciasto umieścić w formie. Na ciasto kłaść łyżką masę serową tak jak na szachownicy. piec około 40 minut w temp. 180*C. Teraz użyłam serek śmietankowy naturalny "Delfiko" z wiaderka. Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Takiego trochę cielaczka przypomina :D Cytuj
basga Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Z wyglądu podobny do Cielaczka :D Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Aniu i Basiu poszukałam cielaczka i faktycznie jest podobne ciasto do cielaczka. Czemu nie daliście mi znać przed pieczeniem?, przepis musi być usunięty do kosza. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Ja jednak bym nie usuwała tego przepisu ....ciasto podobne do cielaczka ,ale jednak inne proporcje i skład ciasta ciemnego ....wydaje mi sie ,że jest również mniejsza blaszka ? Są dobre zdjęcia i dokłany opis , napewno komuś się przyda !! Pozdrawiam !! Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Podaję dolny wymiar blaszki 31cm x 19,5 cm. Dorotko osobiście nie można usunąć przepisu, jedynie to może zrobić Dorotka albo Marcin. Pozdrawiam Cytuj
Gość ladymarion16 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 wyglada smakowicie:) Postaram się spróbować zrobić :) :) :D) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi