teresap Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Przepis znalazłam gdzieś w Internecie nie pamięta gdzie , ale od tej pory są to najlepsze moje faworki czy chrust Polecam z czystym sumieniem i czekam na opinie Składniki 2 szklanki mąki czubate 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany (gęstej) to jest 200ml 1 łyżeczka octu sól do smaku cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia doda rumu 1 kieliszek Wykonanie Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut( ja rozwałkowałam troszkę , składałam i ubijałam i tak 5 razy ) ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku (ja smażę w brytfance bo mogą kipieć), smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną . Czas przegotowania od zaczęcia do posprzątania 1 godz. Aha gdyby się kleiło to lekko podsypywać mąka jeszcze raz LEKKO Izka prosiła o róże i z tego ciasta można je zrobic WYKONANIE wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem Cytuj
kasiek88 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ja mam podobny przepis od mojej babci, niezawodny,wszyscy sie zajadają :D z tym,że ja nie dodaje octu, jest w tym jakaś różnica?? Cytuj
teresap Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 "KASIEK88" ale tego przepisu nie dałaś na forum bo sprawdzałam , a myślałam że coś podkradłam Ważne że napisałaś iż przepis jest niezawodny !!! POZDRAWIAM Cytuj
AnnaK Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ja zamiast octu dodaję do ciasta spirytus,ale o rumie do oleju nie słyszałam.W sobotę będę smażyć faworki to wypróbuję. :D Cytuj
kasiek88 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 AnnaK => hehe, nic nie podkradłaś:D nie dawałam tego przepisu na forum bo niczym wielkim nie różni sie od innych, a widać, że przepisów na faworki jest tu już wystarczająco dużo:) ja podwijam teraz rękawy i zabieram się do roboty, wieczorem mam większą wenę,hehe:) pozdrawiam;* Cytuj
teresap Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Znalazłam 4 przepisy na faworki i każdy inny , z serem ,cynamonem ,proszkiem . Mam nadzieje że mój też ktoś wypróbuje POZDRAWIAM I CZEKAM :D :) :) Cytuj
kasiek88 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Tak jak już wspominałam, wieczorkiem mam wenę twórczą więc moje słodkości są już gotowe:) gdybym mogłą to bym się nimi z wami podzieliła:) dołańczam fotkę. pozdrawiam:) Cytuj
izka31 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Dziekuje za podanie przepisu. Zabieram sie do pracy. Cytuj
basga Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ja już zrobiłam! :D Zamiast octu dałam 1 łyżkę śliwowicy bo pamiętam,że moja mama zawsze dawała spirytus. Ciasto rewelacyjnie się wyrabia i widać jak fajnie bąbluje. :) Faworki są bardzo kruchutkie i pyszne. Cytuj
ROKSANA Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Dzisiaj od rana zabrałam się do pieczenia i wyszły wyśmienite, polecam wszystkim ten przepis:) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Basiu pędzę do Ciebie na faworki :D Cytuj
teresap Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Basiu ja też lecę na faworki bo moje się skończyły a jak zjemy Twoje to do" BAGAS" :D :) :) Cieszę się że smakują i POZDRAWIAM Cytuj
Sylwiak_81 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zrobione, przepis suuuper, faworki bardzo kruche i pyszne. Zawsze robiłam ze swego przepisu ale moje nie były takie kruche. Polecam Oto moje wypieki Cytuj
teresap Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Sylwiu jestem pod wrażeniem , a te róże poprostu ślicznie brak mi słów . :D :) :) Całuski Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi