teresap Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 "Figiel" śliczne aż ślinka leci a tu post i postanowienia…??? "minia51"jak nie spróbujesz to stracisz :cool: Pozdrawiam obie Panie Cytuj
Gość aneta25 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Przepis znalazłam gdzieś w Internecie nie pamięta gdzie , ale od tej pory są to najlepsze moje faworki czy chrust Polecam z czystym sumieniem i czekam na opinie Składniki 2 szklanki mąki czubate 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany (gęstej) to jest 200ml 1 łyżeczka octu sól do smaku cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia doda rumu 1 kieliszek Wykonanie Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut( ja rozwałkowałam troszkę , składałam i ubijałam i tak 5 razy ) ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku (ja smażę w brytfance bo mogą kipieć), smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną . Czas przegotowania od zaczęcia do posprzątania 1 godz. Aha gdyby się kleiło to lekko podsypywać mąka jeszcze raz LEKKO Izka prosiła o róże i z tego ciasta można je zrobic WYKONANIE wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem WCZORAJ ZROBIŁAM PANI FAWORKI I SĄ PYSZNE.JESTEM POCZĄTKUJĄCĄ KUCHARKĄ I OBAWIAŁAM SIĘ ŻE WSYPIĘ ZA DUŻO MĄKI I WYJDĄ TWARDE ALE KU MOJEMU ZASKOCZENIU BYŁY KRUCHUTKIE. DZISIAJ MUSIAŁAM POWTÓRZYĆ PIECZENIE.KOLEJNY TALERZ FAWORKÓW ZJEDZONY... Cytuj
Gość smakus Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 wygladaja kuszaco, ja mam przepis na samych zoltkach, nie pamietam proporcji, ale zoltka wymieszane z cukrem i octem, maka ze smietanka i potemw szysstko razem ale walkiem to trzeba walic z 10-15 minut i tym twki sedno b wtedy wychodza kruche :-( Cytuj
Gość smakus Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 a znacie przepis na dobre lane faworki? Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Smakus podaję link i pozdrawiam. https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=faworki Cytuj
teresap Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Witam moje Panię i przepraszam że się tak długo nie odzywałam Wracając do faworków, nie znam przepisu na lane fawor i jeśli ktoś poda z chęcią wypróbuję , ale żadnych innych bo już tyle wypróbowałam i …? Zostaje przy tych . Pozdrawiam Cytuj
Anucha* Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Przeczytałam wszystko na temat tych faworków, nałykałam się ślinki, a teraz idę je sama zrobić :mrgreen: Cytuj
Anucha* Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 No i jestem. Zrobiłam. Wyszły bardzo smaczne. Polecam:grin: A oto moje dzieło : [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2011 Teresko ja dzisiaj smażyłam faworki i róże z Twojego przepisu...Faworki smakowałam i smakują wybornie,a róże czekają na degustację do jutra,wyglądają pięknie i pewnie też będą smaczne :razz: Cytuj
teresap Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Witam Panie Cieszę się że smakują a jeszcze takie cudeńka robicie POZDRAWIAM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.