AnnaK Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Ten przepis dostałam od koleżanki kilka lat temu.Od tej pory gości na moim stole jako extra danie. 1 kg młodego schabu bez kości 20 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 cytryna-sok 1 szklanka soku jabłkowego wymieszanego z jedną szklanką wody sól,pieprz,oliwa lub olej,krupczatka Schab natrzeć solą i pieprzem,odstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie oprószyć krupczatką i smażyć na oliwie rumieniąc ze wszystkich stron.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny,podlać 4 łyżkami rozcieńczonego soku,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.Kilkakrotnie odwracać mięso i podlewać sokiem z wodą.Gdy schab będzie prawie miękki włożyć do wytworzonego sosu śliwki,a mięso skropić sokiem z cytryny.Brytfannę przykryć,piec jeszcze 5-10min.Wyłączyć gaz i pozostawić pieczeń w cieple.Po ostygnięciu pokroić w cienkie plasterki,przybrać śliwkami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.