mart Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Przepis pochodzi ze strony "gotowac kazdy moze" ,widzialam go chyba tez na gazeta forum,ja zrobilam z połowy składników.Całkiem dobry i robi sie bardzo szybko.W oryginale jest z 15 jajek :sad: ja podaje z połowy czyli tak,jak robiłam. Ciasto: 7 jajek 25dkg cukru pudru (dałam mniej) 7dkg kakao Krem: 20dkg gorzkiej czekolady 1/4 koski masła 35 ml spirytusu(u mnie wódka) 50ml rumu (nie dawałam wcale) skórka otarta z pomarańczy mała torebka cukru waniliowego(nie dawałam) 200ml kremówki Ciasto:żółtka ubić z cukrem pudrem na krem,stopniowo dodawac kakao.Dodac ubite białka,przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 45min.w 180stopniach.Ciasto bardzo urosnie a pozniej opadnie. Krem:Czekolade stopic na parze,dodajac masło,śmietanke i cukier waniliowy,mieszając wlewać alkohole i dodac startą skórke pomarańczy,ostudzic,poczekac az troche zgęstnieje. Ciasto przekroić na pół,przełożyć 2/3 masy ,resztą oblać torcik,udekorować,SCHŁODZIĆ! Cytuj
basga Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Wow!!! Czyli kremówki nie ubijamy tylko dodajemy do tej polewy? Cytuj
mart Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 ja robiłam w tortownicy 23cm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.