Gość kazdan Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Witam. Proszę o poradę. Chleb z maszyny po upieczeniu dół przypalony ,góra słabo upieczona Co jest tego przyczyną . Cytuj
Samanta Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Kazdan maszyna bardzo często piecze chleb w taki sposób, że góra chleba jest bladawa. Jeśli chleb jest upieczony tylko nie wyglada na to bo jest zbyt blady to możesz smarować wierzch chleba przed pieczeniem jajkiem, żółtkiem, mieszaniną białka i mleka albo osoloną wodą. To poprawi wygląd i smak skórki. Natomiast zbyt mocne przypieczenie wynika najczęściej ze żle dobranego ustawienia stopnia przypieczenia skórki. Maszyny na ogół maja 3 stopnie przypieczenia i jeśli nastawiłeś na najmocniejszy to trudno się dziwić że tak się stało, poprostu następnym razem nastaw na średni i tyle. Jeśli piekę w maszynie a nie tylko wyrabiam to tylko do tych bardziej ciężkich chlebów nastawiam na ten najmocniejszy stopień a tak to albo na jasny albo na średni. Pszenne z reguły na ten jasny. Powodzenia następnym razem. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Zgadzam sie z Samanta :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.