bartlomiej Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Witam serdecznie, polecam bardzo wykonanie Tarty cytrynowej, bogatej w smak i dobrej na kazda okazje. Ze wzgledu na technike wykonania ciasta polecam jednak je kupic w sklepie gotowe gdyz najmniejszy blad w jej wykonaniu moze miec zludny wplyw ( brak kruchosci, zbytnia kuchosc, zbyt mala srednica ciasta ) na koncowy rezultat. Podaje zatem jedynie przepis na wypelnienie. Skladniki: - 6 jajek - 350 g cukru - 100 g migdałów - 170 ml soku z cytryny Wykonanie: 6 jajek wbij do miski, dokladnie zmiksuj, najlepiej uzyj do zmiksowania miksera lub robota kuchennego. Dodaj cukier. Masa powinna zgestniec. Zetrzyj skorke 3 cytryn i dokladnie wymieszaj. Nie scieraj bialej warstwy pod zolta skorka. To nie skorka i wplywa zle na smak. Po dokladnym wymieszaniu calosci wlej sok z cytryn i jeszcze raz dokladnie wymieszaj. Calosc wlej do blaszanej miski i podgrzewaj nad goraca woda lub po prostu w garnku grzejac bardzo bardzo bardzo wolno. Nie pozwol by sie gotowalo lub przypalilo. Gdy masa zacznie byc naprawde gesta dodaj pokruszone 100 g migdałów. Powinny byc one pokruszone bardzo bardzo dokladnie i tworzyc malutkie ziarenka. Wymieszaj dokladnie i wypelnij ciasto. Wlej do niej tak duzo jak to mozliwe by wypelnienie cytrynowe wystawalo ponad brzegi i tworzylo ladny i duzy przysmak. Po wypelnieniu wstaw calosc do piekarnika na temp. 170 C i trzymaj az ciasto delikatnie nabierze pomaranczowego kolorku. Troche to jednak musi potrwac gdyz nie zrumieni sie od razu. Okolo 25 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodowki na okolo godzine by ladnie sie scielo. Jesli ciasto potrzebuje dluzej zostaw na noc. Podawac z kremem obok lub posypanym cukrem pudrem. Zycze smacznego. Bartlomiej Cytuj
gatita Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Nie rozumiem, czy to jest przepis na całe ciasto czy tylko na wypełnienie czy tylko na to, żeby je kupić ew sklepie ???? I czemu jest napisane, że tylko w 15 minut jak trwa zdecydowanie dłużej ? Cytuj
bartlomiej Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Podloze ciasta najlepiej kupic w sklepie. Jest zdecydowanie szybciej. Przepis jest na wypelnienie. Nie zabierze Ci wiecej niz 15 minut jesli zrobisz wszystko krok po kroku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.