bartlomiej Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Witam serdecznie, dzisiaj polecam wykonanie mega pysznego i mega szybkiego obiadu, kurczaka w piwie tak miekkiego ze jeszcze takiego nie jadalas. Skladniki: - 4 udka z kurczaka - 2 cebule - przyprawy typu sol morska, pieprz, tymianek - male ziemniaczki - oliwa z olwek - piwo lub biale wino Wykonanie: Obsmaz bardzo dokladnie kurczaka na tacy ktora pozniej wstawisz do piekarnika. Nie uzywaj do tego maki lub bulki tartej. Jedynie kurczak, przyprawy i Ty, zadbaj o to by olej az sie dymil gdyz tylko taki olej pozwoli nam osiagnac kolor i smak ktorego szukamy. Po obsmazeniu kurczaka prosze odlozyc do miski obok i przez chwile o nim zapomniec. Teraz przechodzimy do cebuli. Pokroj cebule w kostke i na tym samym oleju usmaz cebule. Nie pozwol jej by dostala koloru, bardziej ja gotuj niz smaz, olej tym razem powinien byc zmniejszony do minimum. Dodaj troszke soli by cebula wydala naturalny slodki sok z siebie. To polaczenie przyniesie nam taki efekt. Cebula gdy jest gotowa powinna byc mieciutka i przede wszystkim nie miec kolorow. Dodaj ziemniaczki, obsmaz je by dodac koloru, wymieszac wszystko razem i przyprawic. Pamietaj by dodac duzo lisci laurowych, ziela angielskiego, pieprzu calego. Przypraw rowniez do smaku tak by calosc smakowala Tobie, pieprz i sol jest Twoim przyjacielem, uzyj ich. Bardzo dobrym rozwiazaniem jest ugotowanie resztek warzyw jakie pozostaly Ci w domu i zrobic wywaru. Uzyj go i zalej nim kurczaka. Dodaj duzo piwa lub bialego wina. Wszystko zakryj folia aluminiowa i dokladnie zamknij calosc tak by para nie uciekala z wnetrza tacy. Mozesz dodac rowniez kostke warzywna jednak najwazniejsze by kontrolowac smak. Dodaj wiec tymianku, pietruszki, mozesz dolozyc kilka zabkow czosnku. Wstaw do piekarnika na temp. 170 C i gotuj okolo 1,5 h lub dluzej. Po ugotowaniu uwazaj by otwierajac sie nie oparzyc. Para ktora sie wydobedzie z tacy moze Cie oparzyc. Dolej smietany. Zagesc dokladnie sos i jeszcze raz sprobuj przed podaniem. Dosyp groszku i przed podaniem doloz posiekanej pietruszki lub innego specyficznego ziola. Doda to koloru. Podaj w talerzu na zupe posypujac ziemniaczkami i cebulka. Smacznego. Cytuj
Gość lirien Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 brzmi pysznie mam tylko kilka pytan po pierwsze w brytfance to najpierw kurczaka smażymy pitem smażymy cebulę a potem ziemniacz i potem ziemniaki mieszamy z cebula? czy jak bo tego chyba nie załapałam i po drugie te 1,5 h to dusimy samego kurczaka a potek juz nie dusimy razm z nim cebuli i ziemniaków? dobrze rozumiem? Cytuj
bartlomiej Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Szybciutko wytlumacze: - opiecz kurczaczka na patelni, zdejmij go i podgotuj cebulke na tym samym oleju, dodaj ewentualnie czosnek i nadaj mu zlotego koloru - wrzuc kurczaczka, cebulke, posiekane nieugotowane ziemniaczki do brytwanki - najlej dobrego piwka gdyz lepiej smakuje - naloz folie aluminiowa i udus to mozliwie dlugo w okolo 200C - nie wyjmuj po godzinie gdyz nie otrzymasz efektu - z moich najnowszych obserwacji wynika ze 2 godzinki to minimum aaaaa i wloz duzo swiezych przypraw takich jak liscie laurowe, rosmaryn, ziola angielskie. nie kupuj suchych tylko znajdz swieze. pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.