teresap Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Przepis dostałam od mojej krawcowej Swojm składem zaskakuje , ale efekt jest super 4 jajka –ubić z 1 1/2 szk cukru i dodawać pozostałe składniki 2 szk uciśnięte marchewki startej na małych oczkach jarzynówki 2 szk mąki ( można dać szklankę pszennej i szkl krupczatki ) wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku i 2 łyżeczkami sody (nie za pełne) i 3-4 łyżeczki cynamonu 3/4 kostki margaryny rozpuszczonej ale nie gorącej MIX UWAGA POLEWA 10 dag margaryny rozpuścić i dodać 100 gr serka topionego (duży10dag) śmietankowy bez dodatków , ja dałam „ hochland „ mieszać na małym ogniu do jednolitej masy –ciągle ( ja mieszałam taką trzepaczką) dodać 1 szkl cukru pudru , wymieszać i zgasi płomień , ale mieszać do rozpuszczenia cukru czyli do jednolitej masy Masa jest łatwa do zrobienia proszę się nie zrażać moim pisaniem Oczywiście polać i SMACZNEGO Muszę dopisac że z tej porcji wychodzi jedna keksówka , to drugie to zebra Cytuj
apsik Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Teresko placuszek jest oryginalny i napewno ciekawy w smaku-proszę żebyś napisała jaki jest..... Mam rozumieć ,że z tej porcji wychodzą takie dwie keksówki...i jeszcze jedno pytanie o polewę -jaki jest jej smak i ona jest chyba na pierwszym planie a tam dalej to lukier. Postaram się niedługo zrobić...pozdrawiam. Cytuj
teresap Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 "APSIK" Z ciasta wychodzi jedna keksówka , ten drugi placek to zebra Smak ala piernik , ale nie do końca bo jest tu cynamon Polewa jedyna w swoim rodzaju, ala marcepan rzadszy? Bardzo dobra !!! ;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 witam,podalam bardzo podobny przepis w dziale babki i pierniki pod nazwa piernik marchewkowy;-) troszke inne proporcje i zamiast margaryny olej,a sody juz nie dodaje. ciasto marchewkowe jest super polecam! ma ciekawy smak. Cytuj
teresap Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 ASIEŃKO naprawdę sprawdzałam i nie? uwidziłam? ;) Pomysł podobny ale się różni : ilością (1 szklanka mąki to nie za mało)i u mnie jest margaryna i soda jak zauważyłaś no i ta polewa POZDRAWIAM ;) Cytuj
apsik Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Teresko jeszcze jedno pytanie ,,,,czy tego serka topionego to ma być 10gr czy 10dag...z góry dziękuję i już będzie wszystko dla mnie jasne. ;) Cytuj
gatita Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Piekę ciasto marchewkowe z bardzo podobnego przepisu. Jest fantastyczne w smaku, takie trochę piernikowe, wilgotne i puchate. Ja dodaję jeszcze szczyptę kardamonu i mileonych goździków. I nie robie polewy tylko posypuję pudrem, może wtedy jest bardziej dietetyczne ;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 teresko nic nie szkodzi;-) fakt roznia sie no i ta ciekawa polewa u ciebie...chyba trzeba bedzie sprobowac;) no wlasnie nie za malo,zawsze mi sie udaje;-) prawda ciasto takie wilgotne a ja takie uwielbiam!;-)pozdrawiam Cytuj
teresap Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Teresko jeszcze jedno pytanie ,,,,czy tego serka topionego to ma być 10gr czy 10dag...z góry dziękuję i już będzie wszystko dla mnie jasne. ;) „APSIK” masz rację 10 dag ,już poprawiam i bardzo przepraszam ;) Cytuj
sysia80 Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Przepis na polewe wyjątkowy Cytuj
teresap Opublikowano 18 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 "Sysia80" byś się zdziwiła jak smakuje, więc polecam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi