Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis dostałam od mojej krawcowej

Swojm składem zaskakuje , ale efekt jest super

4 jajka –ubić z

1 1/2 szk cukru i dodawać pozostałe składniki

2 szk uciśnięte marchewki startej na małych oczkach jarzynówki

2 szk mąki ( można dać szklankę pszennej i szkl krupczatki ) wymieszanej z

2 łyżeczkami proszku i

2 łyżeczkami sody (nie za pełne) i

3-4 łyżeczki cynamonu

3/4 kostki margaryny rozpuszczonej ale nie gorącej

MIX

UWAGA POLEWA

10 dag margaryny rozpuścić i dodać

100 gr serka topionego (duży10dag) śmietankowy bez dodatków , ja dałam „ hochland „ mieszać na małym ogniu do jednolitej masy –ciągle ( ja mieszałam taką trzepaczką) dodać

1 szkl cukru pudru , wymieszać i zgasi płomień , ale mieszać do rozpuszczenia cukru czyli do jednolitej masy

Masa jest łatwa do zrobienia proszę się nie zrażać moim pisaniem

Oczywiście polać i

SMACZNEGO

Muszę dopisac że z tej porcji wychodzi jedna keksówka , to drugie to zebra

post-6127-1236528963_thumb.jpg

post-6127-1236528982_thumb.jpg

Opublikowano

Teresko placuszek jest oryginalny i napewno ciekawy w smaku-proszę żebyś napisała jaki jest..... Mam rozumieć ,że z tej porcji wychodzą takie dwie keksówki...i jeszcze jedno pytanie o polewę -jaki jest jej smak i ona jest chyba na pierwszym planie a tam dalej to lukier. Postaram się niedługo zrobić...pozdrawiam.

Opublikowano

"APSIK"

Z ciasta wychodzi jedna keksówka , ten drugi placek to zebra

Smak ala piernik , ale nie do końca bo jest tu cynamon

Polewa jedyna w swoim rodzaju, ala marcepan rzadszy?

Bardzo dobra !!! ;)

Opublikowano

witam,podalam bardzo podobny przepis w dziale babki i pierniki pod nazwa piernik marchewkowy;-) troszke inne proporcje i zamiast margaryny olej,a sody juz nie dodaje. ciasto marchewkowe jest super polecam! ma ciekawy smak.

Opublikowano

ASIEŃKO naprawdę sprawdzałam i nie? uwidziłam? ;)

Pomysł podobny ale się różni : ilością (1 szklanka mąki to nie za mało)i u mnie jest margaryna i soda jak zauważyłaś no i ta polewa

POZDRAWIAM ;)

Opublikowano

Piekę ciasto marchewkowe z bardzo podobnego przepisu. Jest fantastyczne w smaku, takie trochę piernikowe, wilgotne i puchate. Ja dodaję jeszcze szczyptę kardamonu i mileonych goździków. I nie robie polewy tylko posypuję pudrem, może wtedy jest bardziej dietetyczne ;)

Opublikowano

teresko nic nie szkodzi;-) fakt roznia sie no i ta ciekawa polewa u ciebie...chyba trzeba bedzie sprobowac;) no wlasnie nie za malo,zawsze mi sie udaje;-) prawda ciasto takie wilgotne a ja takie uwielbiam!;-)pozdrawiam

Opublikowano
  apsik napisał(a):

Teresko jeszcze jedno pytanie ,,,,czy tego serka topionego to ma być 10gr czy 10dag...z góry dziękuję i już będzie wszystko dla mnie jasne. ;)

„APSIK” masz rację 10 dag ,już poprawiam i bardzo przepraszam ;)

  • 7 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.