marciano Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Witam,szukam przepisu na ryz taki jak w chinskiej knajpce (ktory sie nie klei),chodzi mi o cos w stylu np. smazony ryz z jajkiem,conieco wiem na ten temat ale bez sczegołów,może ktos zna jakis konkretny przepis,aby przygotowac taki ryz trzeba go podsmazyc lub uprazyc przez chwile na patelni (zwykly surowy ryz gdyz podobno ryz paraboiled nie nadaje sie do podsmazania) nastepnie podlac woda lub bulionem i dusic do odparowanie plynu,bynajmniej chyba cos w ten deseń ;) Cytuj
mart Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 chyba mówisz o risotto,zerknij np.tu https://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8756...93322,9495.html Cytuj
marciano Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Dzieki za odpowiedz ale mi sie bardziej rozchodzi jak przygotowac taki ryz jak w chinskiej knajpie,taki ze sie w ogole nie klei i jest wymieszany chyba z jajkiem bo nie jest taki suchy,moze ktos skonczyl korespondencyjny kurs chinskiej kuchni i bedzie wiedzial ;) pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Wszystko zależy od rodzaju ryżu teraz na rynku można kupić różne rodzaje ryżu ale bardzo dobry i nie drogi jest ryż we woreczkach on zazwyczaj nie wychodzi po ugotowaniu kleisty tylko jest sypki może taki spróbuj. Cytuj
leotrans Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Witam Cie Marciano Iwonka ma rację ludzie kupują różne drogie ryże i tak im sie kleją,a te w woreczkach nie są takie złe trzeba je tylko odpowiednio ugotować.Ja robie to tak ryż zalewam zimną lekko osoloną wodą z łyżką oleju.Wody wusi być na tyle dużo żeby na końcu nie zrobił ci się krochmal.Wstawiam garnek na palnik gdy woda się zagotuje wtedy wyłączam gaz i ryż sam dochodzi gdy torebka jest pełna to go wyciągam.Gdy wlejesz za mało wody i zrobi ci się krochmal to rozetni torebki ryż wsyp na druszlak przelej ciepłą wodą i jest oki. Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja do dań chińskich i do sałatek używam tylko ryżu parabolicznego. Na opakowaniu pisze parboiled. Nigdy się nie klei. Jest w woreczkach i w opakowaniach sypki.Polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.