gatita Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Orginalny przepis na ten chleb znalazłam na stronie www.club-paneo.com gdzie sa przepisy na różne chleby do mojej maszyny czyli do Moulinexa. Upiekłam go pierwszy raz i doszłam do wniosku, że jednak jest za mało razowy, troszkę zmodyfikowałam i wyszło mi to ;-) Składniki: 520 ml letniej wody 21 ml oleju słonecznikowego 18 g soli 28 g cukru 25 g mleka w proszku 210 g maki białej 550 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 g mąki zytniej 4 pełne łyżki otrębów żytnich uprażone ziarna słonecznika 2 łyżeczki suchych drożdży Przygotowanie: Składniki umieścić w formie do pieczenia w kolejności: woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku, mąki, otręby i drożdże. Piekłam na programie nr 3, pieczywo razowe, 3,47 min. waga 1500 g, skórka mocno wypieczona. Po sygnale dodałam słonecznik. Na 2,20 przed końcem pieczenia wyjęłam mieszadła, wtedy dziurki w chlebie są małe. Chlebek jest pyszny, nie kruszy się, można kroić cienkie kromki. 1 Cytuj
malgosiam1980 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam. Jestem nowicjuszką i upiekłam dopiero 4 chlebki ale tylko jeden wyszedł mi jak trzeba, reszta nieapetycznie opadła po pewnym czasie i wiem już iż albo za dużo wody lub drożdży (możliwe też że woda zbyt ciepła). Teraz chciałabym skorzystać z Pani przepisu Gatita ale moja maszyna jest na chleb 700 lub 900g i mam pytanie, czy wystarczy po prostu zmniejszyć proporcje? Może to głupie pytanie ale nauczona doświadczeniem wiem że lepiej pytać niż żałować.... Pozdrawiam serdecznie Cytuj
aneczkapoznan Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2011 Ciekawy przepis muszę wypróbować Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.