KAROLA Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 LASAGNA Z SOSEM BOLOŃSKIM I PIECZARKAMI 30 dag gotowego makaronu lasagna 25 dag pieczarek 10 dag startego sera cheddar 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oleju 1,5 łyżki masła sól, pieprz SOS BOLOŃSKI 25 dag mielonej wołowiny 5 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 30 dag pomidorów 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 3/4 szkl. bulionu( może być z kostki) 2 łyżki oleju po 1 łyżce suszonego tymianku, bazyli i estragonu sól, pieprz PRZYGOTOWAĆ SOS:CEBULE I MARCHEW OBRAĆ, UMYĆ I POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKE. SELER OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ, DROBNO POKROIĆ. BOCZEK POKROIĆ W KOSTKE LUB W PASECZKI I WRAZ Z WARZYWAMI PODSMAŻYĆ NA OLEJU. KIEDY BOCZEK SIE ZRUMIENI, DODAĆ WOŁOWINE I SMAŻYĆ DO CHWILI, AŻ MIĘSO ZMIENI KOLOR. NASTĘPNIE WLAĆ WINO ORAZ BULION I STALE MIESZAJĄC, GOTOWAĆ. GDY PŁYN ODPARUJE, DODAĆ SPARZONE, OBRANE ZE SKÓRKI I POKROJONE POMIDORY, SÓL, PIEPRZ I ZIOŁA. DUSIĆ 1 GODZINE NA WOLNYM OGNIU, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU. PIECZARKI UMYĆ, POKROIĆ NA PLASTERKI, PRZESMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH OLEJU. W WODZIE Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI OLEJU UGOTOWAĆ MAKARON NA PÓŁMIĘKKO. NACZYNIE ŻAROODPORNE WYSMAROWAĆ MASŁEM I UKŁADAĆ W NIM WARSTWAMI NA PRZEMIAN:MAKARON, SOS BOLOŃSKI, CHEDDAR I PIECZARKI. WIERZCHNIĄ WARSTWE MAKARONUPOSYPAĆ PAROMA WIÓRKAMI MASŁA ORAZ PARMEZANEM. POTRAWE ZAPIEKAĆ W TEMPERATURZE 180*C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Czy seler naciowy mogę zamienić na korzeniowy? Może ta zamiana zepsuje potrawę ? Jak sądzisz ? Cytuj
KAROLA Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 OCZYWIŚCIE, ZE TAK. MYŚLĘ IŻ BĘDZIE RÓWNIE DOBRZE SMAKOWAŁO A NAWET NIE WIEM CZY NIE LEPIEJ. JESZCZE TAK NIE PRÓBOWAŁAM ALE SĄDZE, ŻE BĘDZIE PYSZNE. Cytuj
uretan Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Tylko musi być starty drobno, bo inaczej nie odda zapachu. Karola, dlaczego piszesz dużymi literami? Cytuj
KAROLA Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 DLACZEGO DUŻYMI? BO LUBIĘ WSZYSTKO CO DUŻE! HA, HA, HA. ŻARTY, ŻARTAMI A TAK NA SERIO TO WOLĘ PISAĆ DUŻYMI BO PISZE MI SIĘ SZYBCIEJ. Cytuj
uretan Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 No, chyba że tak, ale w necie duże litery to KRZYK! 8) Cytuj
Gość Heide Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Nigdy nie udalo mi sie zrobic lasagne - zawsze przypale makaron 8) Cytuj
uretan Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 To używaj tylko górnego ogrzewania przy zapiekaniu 8) Cytuj
evagosia Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Jak to przypalasz makaron??? Sprobuj zmniejszyc temperature... Ja jak robie lasagne, to zawsze na poczatku przykrywam blaszke folia aluminiowa na jakies dwadziescia min, a potem odkrywam i zapiekam gora!!! Wychodza zawsze pyszne!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.