Janka Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Bułeczki?Caterpillar?(gąsieniczki) Przepis pochodzi z rosyjskiej strony Povarenik. Ciasto: *200 ml mleka; * 2 st. ł cukru * 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych) * 1 łyżeczka soli * 20 g oleju roślinnego; * 300 g mąki. Nadzienie: * 8 parówek typu ? Wiedeńskie>> Do smarowania: * 1 jajko; * 1 st. ł. mleka albo śmietany. Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper. W 100 g ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić ? ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej, niż 2 razy. Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda ? u mnie wyszło 8 sztuk. Rozmiar ? jak tenisowa piłka. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym. Potem zacząć rozkładanie ? na cząstki ?. Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny ? na prawo. W sumie wychodzi taka gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce. Posmarować wierzch jajkiem + mleko. Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru. Cytuj
k@sia Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Świetnie wyglądają te bułeczki ;) Muszę je koniecznie wypróbować :( Cytuj
wiosenka Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Super wyglądają te gąsienniczki:"))) Chętnie bym je zrobila ale to chyba zbyt trudne jak dla mnie, nie posiadam umiejętności manualnych:( Cytuj
k@sia Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Bułeczki zrobione właśnie stygną ;) Tak wyglądały przed upieczeniem: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] A tak po: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] PS. Sorki za kiepskie zdjęcia. Lecę wypróbować gąsieniczki :( Zaraz Wam powiem czy dobre :-D Edit: Bułeczki spróbowane ;-) bardzo smaczne :D Gorąco wszystkim polecam. Bardzo prosto i szybko się je robi i jak super się prezentują ;) Cytuj
Janka Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Bardzo się cieszę że je upiekłaś,a jeszcze bardziej z tego że smakowały. ;) Cytuj
Janka Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Bardzo się cieszę że je upiekłaś,a jeszcze bardziej z tego że smakowały. ;) Chciałam dołączyć zdjęcie ale już to zrobiłam w 1 poście. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi