ina12 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 25 dag masła lub margaryny 2 żółtka 50 dag jabłek ok. 20 dag biszkoptów 1 galaretka niepełna szklanka cukru olejek waniliowy Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami, dodać kilka kropli olejku waniliowego. Obrane jabłka zetrzec na tarce o dużych otworach i wymieszać szybko z masą. Dno tortownicy wyłożyć szczelnie biszkoptami, na nie nałożyć masę jabłeczną. Schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wody i zalać torcik tężejącą galaretką, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zamiast galaretki można torcik posypać posiekanymi orzechami, rodzynkami, udekorować owocami i.t.p. Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Robiąc w mniejszej torcik będzie wyższy. Wierzch posypałam krokant - posypką orzechową i zalałam galaretką. Jeżeli jabłka będą słodkie to dodać jeszcze mniej cukru. Cytuj
figiel Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Halinko ciasto wygląda zachęcająco i jak widać bardzo szybkie w przygotowaniu .Proszę jeszcze o przepis na posypkę orzechową . POZDRAWIAM ! Cytuj
Gosia77 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Torcik wygląda smakowicie trzeba wypróbować ;) Cytuj
basga Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Krokant można kupić gotowy albo zrobić samemu,to są drobniutko posiekane orzechy. ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Dorotko Haselnuss - krokant kupiłam w Lidlu i zgadza się tak jak napisała Basia. Dodam tylko że ta posypka orzechowa jest słodka. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Dziekuję za odpowiedż .....Halinko myślałam ,ze sama robiłaś posypkę orzechową , słyszałam o takim domowym sposobie ,ze sie przesmaża orzechy z cukrem na maśle .... Pozdrawiam ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi