IGA Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Przepis pochodzi ze strony https://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=522. Tam też można zobaczyć zdjęcia. Ja zastosowałam podwojoną porcję i w takiej wersji podaję. A więc: Składniki: 4 łyżki wody, 40 dag masła, 2 czubate szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 6 łyżki śmietany 18% lub 22%, 2 cytryna, 4 łyżeczki kakao. Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao. Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę. Polecam. Cytuj
Halina P. Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Igo upiekłam dzisiaj tą babkę i okazało się że jest naprawdę pyszna. Polecam wszystkim :-) Pozdrawiam Cytuj
jgust Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Igo upiekłam dzisiaj tą babkę i okazało się że jest naprawdę pyszna. Polecam wszystkim :D Pozdrawiam witam!czy mozesz wkleic zdjecie,bo mnie to ciasto wyszlo zakalcowate.Moim zdaniem jest za mało mąki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi