ina12 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki cukru 13 dag margaryny 1 łyżka oleju 4 jaja 2 op. jasnego kisielu lub budyniu 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub aromat Margarynę utrzeć z olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać kolejno całe jajka i całość dokładnie utrzeć. Ucierając dodawać na przemian budyń, przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Piec w temp. 180*C. Cytuj
ala291 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Halinko...a gdzie tu sa jajka i ile ich ma być? bo ja nie widzę w przepisie ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Alu dziękuję, przeoczyłam i już dopisałam. Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Mam ochotę ją upieć na święta i myślę,że tak zrobię,ponieważ przepis ciekawy :?: Halinko, jaka jest w smaku i w wyglądzie? puszysta,normalna,maślana? jak smakuje? pozdrawiam :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Alu odpowiadam w prosty sposób. Puszysta, normalna, maślana nie jest, dla mnie piaskowe ciasta są delikatne w smaku i mam odczucie że się rozpływają w ustach. Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Halinko, jak ą upiekę,podzielę się z Tobą moimi uwagami :-) a mam ochotę na święta ją upiec :?: pozdrawiam :?: Cytuj
apsik Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Halinko mnie też zaciekawił ten przepis i mam pytanie...budynie lub kisiele na 1/2 czy na 3/4 litra i czy to będzie taka większa forma babkowa czy zmieści mi się w tortownicę z kominkiem. Pozdrawiam Cię Halinko serdecznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Eluniu kisiele lub budynie na 1/2 l. Upiekłam dzisiaj babkę, w środku nie wygląda tak jak zawsze piekłam. Zrobiłam błąd, pomyliłam z inną babką, zamiast stopniowo do tłuszczu dosypywać cały cukier to ja dodałam 3/4 szklanki, następnie jajka i jak utarłam dopiero się zorientowałam że popełniłam gafę i dodałam następną porcję cukru. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Piękna wielkanocna baba!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.