leotrans Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Na święta idealna a tym bardziej że swojska.Oto przepisik :-) 1kg.chudego mięsa wieprzowego 2kg.mięsa na gulasz (wskazane z tłuszczem) 1kg.chudej wołowiny 10 dag.soli 5 dag pieprzu 2 łyżki majeranku czosnek według uznania jak kto lubi,moja porcja to 7 ząbków Chude mięsa mielimy na maszynce o dużych oczkach,mięso tłuste na małych.Dodajemy przyprawy i wlewamy 3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.Wszystko ładnie wyrabiamy jak na mielone,nabijamy w strzewa pęta robimy o dł.około 20 cm.Całą kiełbasę parzymy we wrządku 15 min. Spokojnie przechowujemy w lodówce,lub mrozimy.Z doświadczenia wiem że po ponownym gotowaniu kiełbasy traci trochę smak,woda wyciąga sól.Dlatego przed ponownym gotowaniem wodę lekko posolić.Jak widać nic trudnego,życzę smacznego i pozdrawiam. :?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.