Jan Sebastian Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam.Przeglądając temat zupy znalazłem przepis na zalewajkę.Robię ją jednak trochę inaczej.Podstawą jest dobry żur. Do 1-1.5 litra gotującego się żuru dodaję białą kiełbasę lub chudy boczek pokrojone w kostkę oraz szczyptę majeranku i cząbru.Gotuję jeszcze chwilę i zestawiam z ognia. Do osobnego naczynia wlewam dwie łyżki klarowanego masła oraz wrzucam trzy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól do smaku.Smażę to 3-4 minuty i wtedy dodaję ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.Smażę jeszcze parę minut lecz należy uważać aby nie przypalić za bardzo gdyż zbyt mocno zesmażony czosnek daje goryczkę.Proszę nie obawiać się że zostaje na dnie naczynia jasno-brązowy kolorek i osad przypieczonych ziemniaków.To właśnie on daje smak i aromat zalewajce.Wtedy zalewam ziemniaki 0.75 l wrzącej wody,dodaję 2-3 grzybki i gotuję. Mieszając co chwilę aby oderwać od dna ten jasnobrązowy smak aż ziemniaki będą miękkie.Łączę wtedy z żurem w całość gotyję chwilę i gotowe.Przed podaniem można posypać żur świeżą zieloną natką pietruszki. Aha.Klaruję zawsze tyle masła ile jest mi potrzebne.Mam wtedy pewność świeżości i jego aromatu Smacznego-Jan Sebastian Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.