asienka19873 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 biszkopt: 250g cukru 300g maki 2 lyzki stolowe kakao (ciemne gorzkie) 7 jajek 1 lyzeczka proszku do pieczenia nadzienie: 1,2 litra smietany kremowki 30% 50g cukru 3 smietanfixy lub 3 blaty zelatyny ( ewent. 1 lyzka zelatyny instant) 2 male cukry waniliowe 400g wisni z kompotu 250ml. soku spod wisni 3,5 lyzki maki ziemniaczanej 50-100ml likieru wisniowego lub wodki wisniowki dodatkowo: tarta czekolada wisnie do dekoracji bita smietana Biszkopt: Bialka odzielic od zoltek i ubic na sztywna piane dodajac cukier i kolejno zoltka. Wsypywac powoli zmieszane ze soba make, kakao i proszek do pieczenia, mieszajac delikatnie. Przelozyc ciasto do okraglej formy i piec okolo 35-40min w temp.190° C . Ostudzic. Smietane ubic na sztywno ze smietanfixami lub zelatyna i cukrem.Wstawic do lodowki. Odlozyc kilka lyzek do dekoracji, reszte podzielic na 4 czesci. Sok zagotowac(mozna doslodzic sok do smaku jesli jest nieco kwasny), make rozprowadzic niewielka iloscia zimnego soku i wlac na gotujacy sie sok, mieszac do uzyskania gestego kislu. Zdjac z ognia i wsypac wisnie, wymieszac i ostudzic. Dodac 20ml likieru lub wisniowki i znow wymieszac. Biszkopt podzielic na 3 krazki. Na spod wylozyc wisnie i rownomiernie rozprowadzic, na to rozsmarowac 1 czesc smietany, przykryc drugim krazkiem, nasaczyc likierem lub wisniowka ( moze byc tez sok spod wisni) i wylozyc na to druga czesc smietany, przykryc trzecim krazkiem, znow nasaczyc i pokryc wierzch trzecia czescia smietany, boki posmarowac reszta. Wierzch i boki posypac starta czekolada, zrobic rozetki z odlozonej bitej smietany i na kazda rozetke polozyc wisienke. Schlodzic kilka godzin w lodowce. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.