bartlomiej Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Salmorejo - Hiszpanska pasta pomidorowa, doskonala jako starter lub po prostu przed telewizor, serwowana z paluszkami chlebowymi lub chlebem. Czas wykonania: 15 minut Skladniki: - okolo 8 pomidorow - bochenek chleba - czosnek - sol, pieprz - oliwa z oliwek extra - bialy ocet winny Wykonanie Przekroj pomidory na pol i zetrzyj srodek dokladnie. Dodaj okolo 4 moze 5 glowek czosnku ( nie przesadz z nim gdyz nie powinno go byc czuc ), sol i pieprz, obedrzyj chleb ze skorki ( nie bedzie Ci potrzebna ) i srodek chlebka pokroj w kwadraciki i dodaj do calosci. Wymieszaj wszystko bardzo dokladnie tak by chleb namokl pomidorami i zostaw na kilka minutek. Prawdopodobnie wiekszosc pomidorow wizualnie zniknie. Nie martw sie. Jest w chlebku :grin: Wrzuc calosc do robota i sokladnie posiekaj. Dodaj okolo 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra tak by calosc nabrala kremowego wyrazu. Dodaj kilka lyzek octu. Sprobuj i dopraw do smaku. Pamietaj, pasta powinna byc gesta, jesli jest zbyt plynna dodaj wiecej chleba i dolej octu. Dopraw do smaku. Wstaw paste do lodowki i ciesz sie nia gdy przyjda do Ciebie znajomi. Ja serwujac ja posypywalem ja startymn jajkiem ugotowanym na twaro oraz troszke posiekanej pietruszeczki. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.