Pestqa Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Cały przepis na ciasto nie jest mój ale pomysł na dekoracje tak : ) * Ciasto: * 4 jajka * 125 g (7 łyżek) cukru pudru * 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera * 62 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej * 62 g (3 łyżki) mąki tortowej * 10 g (2 płaskie łyżeczki) Proszku do pieczenia Dr. Oetkera * Poncz: * 0,5 szklanki wody * 2 łyżki cukru * Sok z połowy cytryny * Masa: * 2 Masy śmietanowe o smaku malinowym Dr. Oetkera * 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % * Do dekoracji: * Krem Dr. Oetkera Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 21 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć na spody i wierzch tortu. Schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsypać zawartość torebki i wymieszać. Całość ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. źródło: https://www.gotujmy.pl/ * Dekoracja: * Krem do tortów Dr.Oetkera (ajerkoniak) * 300 ml schłodzonego mleka * Galaretka truskawkowa zamiast masy malinowej można dać inne jest dużo smaków do wyboru i tak to wyszło: Cytuj
zebcia Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Piękny tort:) Robiłam kiedyś z ta masą malinową świetna jest i pyszna. A poncz zrobiłam kiedyś z syropu malinowego i cytryny. Tez był dobry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.