basga Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D 2 Cytuj
Kaliope Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Świetne te żelki!! Ja nie przepadam za tego typu smakołykami ale dla dzieciaków to rzeczywiście musi być frajda :D Cytuj
IGA Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Wyglądają bardzo zachęcająco. Moja córcia uwielbia żelki, te chyba jej zaimponują. Koniecznie muszę wypróbować. Cytuj
Kasia M. Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Super ;) I to na prawdę takie żelki wychodzą a nie zwykłe galaretki? Muszę spróbować, jak zrobię to dołączę zdjęcia :) Cytuj
Kasia M. Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 Takie pytanko jedno tylko: jaka konsystencja tych żelków ma być? Bo mi wyszły dość dobre w smaku ale konsystencją się nie różniły od zwykłej galaretki. Jakby można napisać np. na łyżki ile syropu itp to byłabym wdzięczna :wink: Z góry dziękuję :oops: Cytuj
basga Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 To chyba zbyt mało żelatyny-ja nie wiem ile to było na łyżki-wszystko odważałam. Cytuj
Kasia M. Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2010 OK, dzięki za szybką odpowiedź :wink: Cytuj
Gość Natalia4626 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2010 Czy jeż bym mogła prosić o napisanie np. ile łyżek ? Cytuj
kkasia12345 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 Wielkie dzięki za przepis :-)) Zaraz biorę się do roboty, jak zrobię, napiszę, jak mi wyszły. Jeszcze jedno pytanie: Jeśli dodam troszkę więcej żelatyny, konsystencja żelków zmieni się w bardziej "gumiastą"? Nurtuje mnie też rzecz, co sprawia, że nie wychodzą konsystencją jak zwykła galaretka, tylko jak żelki. Miód? Kwasek? :-) Cytuj
kkasia12345 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 Wyszła mi pyszna...galaretka :-)) Z takich składników wydaje mi się, że nie wyjdą "gumowe" żelki, tylko takie galaretki, ale całkiem dobre :) Cytuj
janicka Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2013 W galileo pokazywali przepis jakis czas temu. Nie wychodziły takie jak oryginalne Cytuj
Gość hopka Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Muszę koniecznie spróbować ten przepis, moje dzieciaczki uwielbiają żelki. Wezmę się za nie po świętach :) Mam nadzieję , że mi wyjdą. Cytuj
basga Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 no konsystencja z pewnoscią nie powinna być galaretkowata. Cytuj
Gość hopka Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 A jakich soków dodajecie? Takie zwykłe kupne? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi