andy8 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Ciasto znalezione w necie trochę przez mnie zmienione i jakiś czas temu wypróbowane. biszkopt: 5 jaj 1\2 szklanki mąki pszennej 1\2 szklanki mąki ziemniaczanej 3\4 szklanki cukru 1 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 2 gotowe kremy o smaku krówki z firmy Delecta 1\2 litra mleka 1 kostka masła oraz: 2 galaretki o dowolnym smaku puszka brzoskwiń Przygotować ciasto biszkoptowe z w\w składników na blaszkę 25\40 cm wylać większą połowę ciasta do reszty dodać 1 łyżkę kakao lekko wymieszać polać jasny biszkopt fantazyjnym wzorkiem-upiec Do zimnego mleka dodać 2 kremy krówkowe i ubić na sztywno masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce kremu ucierając mikserem.Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć sokiem z brzoskwiń i przełożyć kremem.Trochę kremu zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną 750 ml wrzącej wody.Wstawić do lodówki. Zachęcam do wypróbowania mimo tego że krem jest na bazie kremu z torebki ciasto jest bardzo smaczne i domowe. :D :grin: :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Aniu kolejne super ciacho i duża zaleta bo szybkie i apetycznie wygląda. Och Ty kusicielko.. :D .postaram się zrobić i oczywiście dam znać jak mu to wyszło. Pozdrawiam Cię gorąco. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Witajcie, Ciasto wygląda ładnie, kolorowo, ale czym ewentualnie można by zastąpić te gotowe kremy? Jakoś nie mam do nich przekonania. Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Pola nie wiem może kremem budyniowym tylko że wtedy nie będzie to juz irys tylko biszkopt przekładany,może masa karmelowa bardziej by pasowała .Ja zrobiłam tak jak w przepisie i kremy gotowe nie są takie złe ale każdy woli co innego-pozdrawiam :D Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję z masą z nugatem, będzie miało troszeczkę inny kolor, trudno. Coś wymyślę. Kiedyś kupiłam jakiś gotowy krem i zraziłam się bardzo. Ale możliwe, że Delecta robi dobre kremy, wszak kupuję karpatkę i smakuje mi :D Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 W sobotę robiłam ponownie to ciasto,krem krówkowy był pyszny puszysty,ciasto jako pierwsze zniknęło ze stołu,kiedy wczoraj spotkaliśmy się całą rodzinką.Nie obawiajcie się tego kremu w proszku nikt wczoraj nie rozpoznał że to był krem z torebki. :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Aniu moje ciasto nie jest tak ładne jak Twoje. Wykorzystałam galaretkę szafirową razem z malinową. W smaku jest bardzo dobre, dziękuję za przepis i polecam. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Halinko bardzo się cieszę że wypróbowałaś przepis-na zdjęciu bardzo ładnie się prezentuje,dziękuję za podzielenie się opinią i fotkę.Pozdrawiam ;) Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Droga Aniu fajnie ,że Halinka przypomniała ten przepis bo ja kupiłam te kremy już przed świętami i kompletnie o nich zapomniałam-a teraz to już napewno zrobię na niedzielę...pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Aniu upiekłam irysa wczoraj i stwierdzam ,że ciasto w smaku jest dobre i ładnie wygląda....chociaż obawiam się zawsze gotowych kremów. Miałam w trakcie pieczenia biszkoptu małą awarię z prądem i za bardzo mi nie wyrósł-ale ogólnie chyba :D nie wygląda żle. Pozdrawiam Cię i dzięki za szybki przepis. Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Elunia cieszę się bardzo że ciasto zagościło w Twoim domku-bardzo ładnie się prezentuje :D Cytuj
figiel Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Wasze zdjecia zacheciły i mnie do upieczenia tego ciasta :? . Zmieniłam tylko górę ,bo juz było jedno ciasto z galaretką .Ciasto smaczne i delikatne .Dziekuję za przepis . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.