Gość makO Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Witam:) Jestem tutaj nowy i chciałem prosić was o pomoc. Lubię gotować, to moja pasja ale mam problem i zwracam się do was. Krótka historia - poznałem dziewczynę, dosyć długa rozmowa na gg, i dowiedziałem się co lubi jeść. Spotykamy się za parę dni i chciałbym przygotować dla niej jakiś smaczny i niekoniecznie skomplikowany deser. Najlepiej z lodów i owców, może to być sałatka, deser lodowy, cokolwiek byle nie ciastka. Pomóżcie w potrzebie :D /Jeśli to post o złej tematyce, to prosiłbym bardzo o nie usuwanie, tylko przeniesienie, z góry dziękuję. :grin: Cytuj
Christina Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Proponowałabym prosty deser, który w PH jest serwowany pod nazwą "Ancymon". Potrzebne będą lody waniliowe - najlepiej takie z prawdziwą wanilią - widać w nich takie malutkie, czarne kropeczki. Kolejne, co potrzebujesz, to jabłka (takie jak na szarlotkę lub podobne), cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i cytryna. Jabłka myjesz, obierasz ze skóry i wydrążasz gniazda nasienne - tylko dokładnie, żeby nie było łusek z gniazd lub pestek, bo nie będzie to zbyt ładne, gdyby trzeba było pluć na pierwszej randce :D Następnie jabłka kroisz w niedużą kostkę, wrzucasz do rondelka, podlewasz wodą (ok. 1/4 - 1/3 szklanki) i dusisz na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając - to bardzo ważne, żeby ogień pod garnkiem był mały i żeby mieszać, bo niektóre gatunki jabłek potrafią się przypalić!! - Dopóki jabłka nie zaczną się dusić, to ogień może być większy, ale później musisz koniecznie przykręcić. Jabłka dusisz dopóki nie staną się miękkie - mogą się nawet rozpadać - wtedy dodajesz trochę soku z cytryny, cukier puder - niezbyt dużo, cukier waniliowy i cynamon. - Proporcji przypraw nie podaję, bo jest uzależniona od gatunku i ilości jabłek oraz upodobań smakowych - jeśli dziewczyna lubi cynamon, to na kilogram jabłek możesz dodać dużą, czubatą łyżeczkę - taką od herbaty - albo trochę więcej - spróbujesz i posmakujesz :grin: Jak już dodasz przyprawy, to mieszaj prawie cały czas i już nie duś długo - jakieś 2-3 minuty. W ten sposób masz gotową podstawę deseru :grin: - możesz to przygotować dzień wcześniej. Zanim przyjdzie dziewczyna, musisz mieć lody w zamrazarce, a uduszone jabłka na kuchence. Przed podaniem deseru jabłka trzeba bardzo mocno podgrzać - ale już nie zagotować! W głębokich pucharkach nakładasz na dnie gorące, uduszone jabłka, na to kulki lodów waniliowych, a lody znowu polewasz musem jabłkowym. Możesz udekorować listkiem melisy, cienkim wafelkiem lub rurką waflową. Podajesz szybko, zanim jabłka ostygną, bo w tym deserze jest istotne również to, że czuje się podczas jedzenia ciepło z jabłek i zimno z lodów :grin: Smacznego :D Cytuj
ala291 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 makO...najprościej, ale i smacznie... lody,dowolnego smaku, do tego owoce :D Kupujesz np. kiwi,brzoskwinie,mandarynki -te owoce moga być z puszki- jabłka,jakąś kiść winogrona i musisz mieć do tego deseru,jakieś duże pucharki,najlepiej szklane i....do roboty! Do pucharków na dno,wrzucasz np. pokrojone jabłka,na to troszkę lodów,na wierzch kiwi,lody,brzoskwinie,lody,kilka winogron,lody i mandarynka...moze to wszystko przybrać delikatnie bitą smietaną -jak chcesz?- albo serwować tylko czyste,bez dodatków :D powodzenia ci życzę :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.