Shirley Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 składniki: -szklanka mąki -szklanka cukru -3 jaja -cukier wanilinowy Jaja utrzeć z cukrem, dodając stopniowo przesianą mąkę , a na końcu cukier wanilinowy. Ciasto kłaść łyżeczkąna dobrze wysmarowaną blachę. Piec w średnio gorącym piekarniku. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Zrobiłam te ciasteczka jeszcze w pewien zimowy wieczór, szybko się je robi, ale też szybko znikają ...do herbatki są jak znalazł :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 pieknie wygladaja te ciasteczka Dorotko ! przepis wyglada na dosc latwy ale jaka ma byc konsystencja ciasta ? moze zrobie wieczorkiem Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Dziękuję Kate :razz: Tak, przepis jest bardzo łatwy, a ciasto powinno wyjść - o ile można tak powiedzieć - "lekko gęste" tak, żeby po wyłożeniu ciasta, nie rozlało się ono po całej blaszce. Ciastka trzeba też kłaść w pewnej odległości od siebie. Ciasteczka wychodzą bardzo słodkie, więc można dodać mniej cukru. Powodzenia i smacznego :grin: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Bardzo "smacznie" wyglądają te ciasteczka i na dodatek mniej kaloryczne, gdyż nie mają tłuszczu, ciekawa jestem jakby się dodało do nich np.wórki kokosowe, czy też takie ładne by wyszły. Jak wypróbuję to się podzielę spostrzeżeniami. Chyba, że ktoś już w takiej wersji je piekł? :grin: Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Justynko z wiórkami ich jeszcze nie piekłam, ale to może być dobry pomysł, zwłaszcza że to ciasto nie wychodzi zbyt gęste. Ciasteczka te na pewno wyszłyby takie ładne i dodatkowo ozdobione byłyby kokosem. Na pewno wyjdą pyszne. Powodzenia :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 śliczne Dorotko to chyba takie ala biszkopciki ??? Cytuj
szanti Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Upiekłam je dzisiaj i dodałam troszke wiórków kokosowych i troszkę soku z cytryny. Dałam mniej cukru jak sugerowała Dorotka a i tak były dość słodkie. Posmarowałam je marmoladka jabłkową (własnej roboty) jest kwaskowa. Połączenie super. Dzieciaczki bardzo zadowolone. Cytuj
szanti Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Przedtem mi nie wkleiło to załaczam teraz: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Dorotko dzięki za szybką odpowiedź. :grin: Szanti bardzo ładne ciasteczka Ci wyszły i jeszcze do tego z kokosem, teraz już wiem, że i taka wersja wychodzi. :razz: Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Justynko, można powiedzieć że to takie ala biszkopciki, tylko że one wychodzą płaskie i twarde (kruche), ale dobre są :razz: Małgosiu - bardzo ładne wyszły Ci te ciasteczka, i nawet fajny pomysł miałaś z tą marmoladą - smacznie wyglądają ...mniam mniam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi