asienka19873 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 tzw. Arancini skladniki: -2 szkl. suchego ryżu, -1 kostka rosołowa, -20-25dag sera żółtego, -2 jajka, -1-2 cebule, -kucharek,sól,pieprz -ew.kurkuma dla kolorku ryżu(ok.0.5 lyzeczki) -bułka tarta sos: -200g mięsa mielonego, -1 torebka sosu bolognese, -jeśli ktoś lubi można dodać trochę groszku zielonego z puszki wykonanie: Ryż zalewamy ok 650 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, kurkumę i ewentualnie doprawiamy do smaku, gotujemy do miekkości, aż ryż wchłonie cały bulionik. Studzimy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do przestudzonego ryżu. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do ryżu, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy. Wyrabiamy kilka minut ręką. Masa będzie dosyc lepka (jeśli nie będzie chciało się lepić podgrzać ewent. do momentu aż ser zacznie się topić i dodać 1-2 łyżki mąki) W małym rondelku podsmażamy mięso, zalewamy ok 200ml wody, mieszamy do tego sos z torebki, dorzucamy ew.groszek i gotujemy chwilkę do zgęstnięcia. Sos silnie schłodzić, aż zrobi się bardzo gesty.(najlepiej sos zrobić trochę wcześniej albo nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce). Teraz bierzemy porcję ryżu (rece warto zwilżyć wodą), formujemy mały placek na dłoni, nakładamy mięsko z sosem i przykrywamy warstwą ryżu, formujemy delikatnie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu (można użyć frytownicy do tego) na złoty kolor. kotleciki są super smaczne! Przepis widziałam gdzieś w necie na kotlety( nie pamiętam gdzie) trochę zmieniłam składniki i dodałam nadzienie. polecam spróbować! Jest może trochę pracy z formowaniem kulek ale warto. Do kotlecików proponuję podać jakąś surówkę lub zieloną sałatę po nadzianiu ich miesem wychodzą Arancini, włoski przysmak Uzupełnienie : ulepszyłam przepis ostatnio, ryż przekreciłam przez maszynkę do mięsa,na średnich oczkach, następnie do masy dodałam pozostałe składniki z tym, że sera dałam połowę startego żółtego i połowę startego parmezanu. Kulki lepią się o wiele lepiej! 🙂 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Pozwolcie ze odswieze moj przepis i dodam kilka nowych zdjec...moze ktos sie skusi :) te sa smazone w glebokim tluszczu Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Wow! Ale super, fajnie wszytko widać :) Te kuleczki wyglądają extra, mniam :D Cytuj
asienka19873 Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 dziekuje Dorotko :) dla milosnikow sera i ryzu :) Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wow ja się skuszę. Bardzo pysznie wygląda, aż zgłodniałam ;) Ryz i ser, nie wiedziała, że da się połączyć ;) Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Wow ja się skuszę. Bardzo pysznie wygląda, aż zgłodniałam ;) Ryz i ser, nie wiedziała, że da się połączyć ;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Smakoszko da się połączyć hihi :) wypróbuj koniecznie. Ja dziś też na obiad będę je robiła. Mój mąż je uwielbia. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.