Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzw. Arancini

skladniki:

-2 szkl. suchego ryżu,

-1 kostka rosołowa,

-20-25dag sera żółtego,

-2 jajka,

-1-2 cebule,

-kucharek,sól,pieprz

-ew.kurkuma dla kolorku ryżu(ok.0.5 lyzeczki)

-bułka tarta

sos:

-200g mięsa mielonego,

-1 torebka sosu bolognese,

-jeśli ktoś lubi można dodać trochę groszku zielonego z puszki

wykonanie:

Ryż zalewamy ok 650 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, kurkumę i ewentualnie doprawiamy do smaku, gotujemy do miekkości, aż ryż wchłonie cały bulionik. Studzimy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do przestudzonego ryżu. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do ryżu, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy. Wyrabiamy kilka minut ręką. Masa będzie dosyc lepka (jeśli nie będzie chciało się lepić podgrzać ewent. do momentu aż ser zacznie się topić i dodać 1-2 łyżki mąki)

W małym rondelku podsmażamy mięso, zalewamy ok 200ml wody, mieszamy do tego sos z torebki, dorzucamy ew.groszek i gotujemy chwilkę do zgęstnięcia. Sos silnie schłodzić, aż zrobi się bardzo gesty.(najlepiej sos zrobić trochę wcześniej albo nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce). Teraz bierzemy porcję ryżu (rece warto zwilżyć wodą), formujemy mały placek na dłoni, nakładamy mięsko z sosem i przykrywamy warstwą ryżu, formujemy delikatnie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu (można użyć frytownicy do tego) na złoty kolor. kotleciki są super smaczne!

Przepis widziałam gdzieś w necie na kotlety( nie pamiętam gdzie) trochę zmieniłam składniki i dodałam nadzienie. polecam spróbować! Jest może trochę pracy z formowaniem kulek ale warto.

Do kotlecików proponuję podać jakąś surówkę lub zieloną sałatę

po nadzianiu ich miesem wychodzą Arancini, włoski przysmak

Uzupełnienie : ulepszyłam przepis ostatnio, ryż przekreciłam przez maszynkę do mięsa,na średnich oczkach, następnie do masy dodałam pozostałe składniki z tym, że sera dałam połowę startego żółtego i połowę startego parmezanu. Kulki lepią się o wiele lepiej! 🙂

post-6578-1242278672_thumb.jpg

post-6578-1242278709_thumb.jpg

  • 2 lata później...
  • 8 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.