AnnaK Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 CIASTO: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 2 jajka ok 2/3 szklanki ciepłego mleka szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania SOS: 1 kg truskawek jogurt cukier Drożdże rozrobić z łyżką ciepłego mleka i łyżeczką cukru-odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać,dodać jajka,rozczyn,mleko i sól.Wyrobić na jednolitą ,gładką i gęstą masę.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Olej rozgrzać w rondlu.Łyżeczkę umoczyć w oleju,nabrać na nią ciasto i kłaść na gorący tłuszcz. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać pudrem. Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem (wg własnego smaku),schłodzić w lodówce. Sos podawać w małych miseczkach,zanurzać w nim kulki i szybciutko jeść dopóki są chrupiące. Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie,ale niestety nie pamiętam na jakiej stronie. Cytuj
Dianka Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Bardzo dziękuję za ten przepis, choć nie jestem pewna, czy to ten, z którego kiedyś korzystałam. Ale i tak wygląda na to, że będą pyszne :D Pozdrawiam. Cytuj
Dianka Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Mam jeszcze takie pytanie...czy nie można zastąpić mąki pszennej żytnią razową? Chociaż w części? Cytuj
AnnaK Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.Zawsze robiłam kulki z mąki pszennej Szymanowskiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.