margaret65 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 ŻARKOJE Składniki: Składniki (na 10 porcji):mięso wołowe bez kości 1500 g/pieczarki 400g/śliwki suszone 200 g/śmietana 200 g/mąka 20 g/papryka świeża 100 g/cebula 150 g/smalec 150 g/koncentrat pomidorowy 200 g/ groszek zielony 200 g/papryka mielona 20 g/czosnek 15 g/ sól,pieprz do smaku/wywar wołowy ok. 350 ml/ciasto drożdżowe 1000 g, (Wg własnej receptury)/1 jajko/frytki już upieczone. WYKONANIE: Mięso umyć, pokroić w paski.Oprószyć solą i mąką. Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją.W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła.Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych glinianych dzbanków i dodać po parę frytek usmażonych i wymieszać. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty kolor i utworzy się taka czapeczka ,wygląda to jak grzybek. [E] Podawać z zestawem surówek. DODATKOWO OPIS JAK TRZEBA PODAĆ DANIE :)Zdejmuje tę czapeczkę dwoma łyżkami ,podważając brzegi by dobrze zeszła i odwracając kładę na talerzu, czapeczka zamienia się w drożdżową miseczkę i wkładać do niej łyżką z dzbanka gulasz [E] naprawdę smaczne danie [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.