Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upiekłem, cebulowy z mieszanki polskie młyny - wyszedł ładny kształt i smaczny. Marcinie za Twoją radą walnąłem kilka razy i wyszedł - dzięki za radę. Przy bułce poznańskiej spróbuję wyjąć mieszadła :lol: Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja piekłam w wypiekaczu jeden raz ciasto omarańczowe. i nie byłam zadowolona. Wyszło b. suche. Ale słyszałam o przepisie na tartę margaritę. Jak znajdę przepis to wrzucę.

Opublikowano

a slodkie ciasta drozdzowe jak wychodzą? udaje sie upiec z owocami itp ? jesli ktos probowal z powodzeniem to poprosze o przepis

Opublikowano

Według mnie najlepiej jest wyrobić w maszynie a upiec nornmalnie w piekarniku. Jest wtedy wilgotne i ma łada formę. Natomiast w wypiekaczu raz, że owoce opadaja na dół a dwa ciasto ma formę formy opiekacza :sad: Ja nastawiam na program ciasto rosnące a potem przekładam do odpowiedniej formy i do piekarnika !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką modelu 5003 :D Dziś piekłam swój pierwszy chlebek :-( Pszenny na suchych drożdżach >>> zakwasu nie mogłam nigdzie kupić :grin: Wyszedł może na oko trochę nie kształtny, ale w smaku Ok :D Musze poszukać tego chlebka z cebulką :D Zawsze czekałam jak przyjdą synowie i wyrobią ciasto na pierogi czy na paszteciki > teraz przyjdą na gotowe :D Jestem na etapie szukania przepisów na zakwas i chlebek z mąki żytniej :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piekłam do dziś kilka chlebków w tym dwa z mieszanki ze słonecznikiem > wszystkie wyszły wyśmienite :-) Wczoraj zaczęłam robić mój pierwszy zakwas :-D No i kupiłam mieszankę z cebulą :-) Robiłam nawet dżem śliwkowy :-) Zastanawiam się czy automat jest w stanie wyrobić ciasto na kluski śląskie :) Ja robię z puree > jak myślicie, a może już ktoś robił :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Posiadamy z Dorotą maszynę Moulinex OW 5000 . Co do wypiekania góry to jest tak, że jeżeli chleb odpowiednio się nie zaokrągli w górę faktycznie skórka u góry jest biała - ale niedopieczona w żadnym razie - po prostu słabo się rumieni. Osobiście jestem zadowolony z tego zakupu. Najczęściej pieczemy zwykły chleb (program trwa godzinę i 20 minut) - zawsze wychodzi wyrośnięty i zarumieniony. Chleby "cięższe" to nieco wyższa szkoła jazdy i są bardziej czasochłonne - więc pieczemy je rzadziej i czasami ich kształt (wyrośnięcie) nie jest idealny - jednak smak zawsze bez zarzutu.

(...)

Pozdrawiam

Marcin

Witam

Poszłam za Twoją radą Marcinku i kupiłam ten sam model. Jest super. Piekę różne chlebki ale najczęściej razowy, taki trochę 'ulepszony', na jogurcie i dodaję 2 jajka. Gdyby nie dieta, pewnie zjadłabym cały na jeden raz. Dzięki za podpowiedź jeśli chodzi o model. Rozważałam 5003 ale syn doszedł do słusznego wniosku, że pewnie tych bagietek to i tak nie będzie chciało nam się piec.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Ja właśnie posiadam ten model do bagietek. Bagietki piekłam jeden raz, za duzo przy tym pracy jak na takie 4 male bagietki, które wychodzą z dołączonych foremek :mrgreen: Na razie niestety mam przerwę w pieczeniu chleba, ponieważ w foremce przestało działać jedno z mieszadeł, sprzęt nie ma jeszcze roku....