Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robiłam w niej konfiturę cytrynowo-marchwiową. Pycha !

Zawsze wyrabiam tez ciasto na pizzę, zresztą według przepisu, który jest na stronie internerowej, paneo.

Próbowałam też raz pomarańczowego ciasta ucieranego, porażka niestety, wyszło suche ;)

Oo, wyrabianie ciasta na pizze. To by mi się przydało strasznie, strasznie....

Trochę odbiegnę od tematu. Jak zawsze robię ciasto na pizze to po upieczeniu robi się strasznie kruche. Normalnie jak stuknę ręką w upieczony spód to wtedy ciasto się na kawałki łamie.

Czym to może być spowodowane?

  • Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Oo, wyrabianie ciasta na pizze. To by mi się przydało strasznie, strasznie....

Trochę odbiegnę od tematu. Jak zawsze robię ciasto na pizze to po upieczeniu robi się strasznie kruche. Normalnie jak stuknę ręką w upieczony spód to wtedy ciasto się na kawałki łamie.

Czym to może być spowodowane?

Możliwe, że jest za suche, tzn. albo za długo pieczesz albo za mało oliwy dodajesz do ciasta. A polewasz oliwą na wierzch jak juz ułożysz wszystkie produkty ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, koleżanki i kolegów. Dziś stałem się osiadaczem Moulinexa OW 5000. Piekłem swój pierwszy chlebek z mieszanki "chlebpolski" - chleb Niedziecki z dodatkiem amarnatusa. Wszystko było O.K. do momentu wyjmowania chlebka z formy. Normalnie zbeszcześciłem to biedastwo, gniotąc i wyrywając z paszczy maszyny :lol: Chlebek pyszny ale czy macie jakiś sposób na wyjmowanie chleba z maszyny.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Piotr

www.foto-piotr.pl.tl

Opublikowano

Przyznam, że żadnych specjalnych zabiegów nie stosowałem - chleb (ew. po energiczniejszym szarpnięciu lub uderzeniu formą w deskę) wychodzi bez problemu. Czasami w chlebie zostają mieszadła, czasami się wyrywają - w tym drugim przypadku chleb wychodzi trudniej. Problem ten można też rozwiązać usuwając mieszadła tuż przed pieczeniem a po ostatnim mieszaniu - tracimy co prawda nieco z "automatyczności" maszyny, ale chleb wyjąć jest dużo łatwiej. Czasem włączam też chleb na dodatkowe 10 minut pieczenia - trochę bardziej spieczony chleb wychodzi także łatwiej (czasami "skórka" tworzy się też na mieszadłach). Pozdrawiam Marcin

Opublikowano

Wyjąć mieszadła a po upieczeniu poruszać bolcami od mieszadeł i ew.drewnianą cienką łopatką z boku lekko podważyć chleb lub wymieszać w maszynie a upiec w piekarniku-do tego wniosku prawie każdy dochodzi.

Opublikowano

Właśnie brak dziur po mieszadłach (tylko malutkie po ich osiach) jest dodatkową zaletą wyciągania mieszadeł przed pieczeniem. Faktycznie też czasami próbuję lekko pokręcić uchwytami na mieszadła od spodu. Ale generalnie trzeba nie bać się mocno "potrząsnąć" formą lub czasem z wyczuciem stuknąć (oczywiście np. w deskę do krojenia drewnianą).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.