Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie odebrałem wypiekacz do chleba Moulinex OW 50003. Chciałbym zabrać się do pieczenie, ale nie wiem za bardzo jak.... Przede wszystkim - przepis. Mam tam w instrukcji jeden podstawowy przepis na biały chleb. Pierwszy problem: drożdże. Tam pisze xx łyzeczki drożdzy.... A ja mam drożdże tylko takie "normalne", sklepowe :grin: Te w kostce. Jak to odmierzać? Może wy macie jakiś przepis na zwykły chleb do wypiekacza? Bo przepis z instrukcji nie koniecznie musi być dobry.... I druga sprawa. Można ustawiać w automacie wagę chleba. A co ze składnikami? Jak przepis jest na 1kg chleb a chcę upiec 1.5kg chleba to muszę proporcjonalnie więcej składników dodać? I czasami na forach nie piszę na jaką wagę jest ten chleb. To jak mam wtedy ustawiać wypiekacz?;)

Opublikowano

Mi najlepiej wychodzi taki (w instrukcji jako "Chleb szybki"). Polecam na początek. - 400 ml wody/mleka/jogurtu/kefiru/mieszanki tychże - 2 małe miarki soli - 1,5 dużej miarki cukru - 2,5 dużej miarki mleka w proszku - 2 duże miarki oleju - 640 gram mąki pszennej (ew. 400 pszennej/240 żytniej lub razowej) - 35-40 gram drożdży zwykłych (świeżych) Często dodaje także 3/4 szklanki łuskanego słonecznika. Program numer 5 (przy tym programie nie ustawia się wagi). Chleb ma 1kg (większy już by się nie zmieścił w pojemniku) - czasami jeszcze po zakończeniu programu włączam na 10 minut samo pieczenie (program 14). Ten chleb zawsze dobrze wyrasta, czego niestety nie mogę powiedzieć o bardziej "skomplikowanych" chlebach pieczonych na dłuższych programach. Ich smak zawsze jest dobry, są dopieczone, jednak nie zawsze ładnie wyrastają. Natomiast w mojej instrukcji (tej z przepisami) są zwykle 3 opcje wagi podane. Jednak mając przepis na 1kg zwykle wystarczy dodać połowę więcej składników aby upiec chleb 1,5kg (tak przynajmniej wygląda to w tych przepisach z instrukcji).

  • Like 1
Opublikowano

Chleb upieczony! :D :-( Użyłem przepisu z instrukcji mojej na chleb podstawowy (jedyny przepis jaki dołączyli ;/ ) Uważam, że wyszedł bardzo dobry ;) Teraz muszę jakiś razowy, albo orkiszowy upiec...Albo taki "pół biały" z makiem ;P Poradzicie coś? Jakiś przepis może?:> :grin: P.S O jeszcze jedna sprawa. W internecie są przepisy na chleb, ale taki robiony ręcznie. Jak użyje tego samego przepisu dla wypiekacza to wszystko będzie okey?

Opublikowano

Wejdź sobie na stronę www.club-paneo.com tam są przepisy na nasze maszyny z uwzględnieniem wagi i proporcji.

Co do drożdży to spokojnie można używać świezych, ja je po prostu rozkruszam na wierzchu i już. Na tej stronie jest chyba przelicznik.

Dostałes już książeczkę z przepisami na Moulinexa ? tam jest tez przelicznik.

Nie wszystkie przepisy ręczne nadaja się do maszyny, bo czasami sa róże metody wyrabiania i wyrastania ciasta. Jeśli jest to przepis z jakiegos forum to najlepiej zapytac czy ktoś robił w maszynie.

Odnośnie proporcji to sam musisz sobie dodać lub odjąć w zalezności od ustawienia.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.