asienka19873 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 przepis mam od mojej dobrej kolezanki,jest naprawde dobre,ciasto jest lekko "wilgotne",uwielbiam takie ciacha ;) Skladniki: -2 lekko czubate szkl. maki -1.5 szkl. cukru -niepelna szklanka oleju(ok.200ml) -4 jajka -2 bardzo duze jablka -1 lyzeczka proszku do pieczenia -1 czubata lyzeczka sody -2 lyzeczki kakao -1.5 lyzeczki cynamonu -100g posiekanych orzechow(laskowe lub wloskie) -3/4 szkl. rodzynek Cale jajka ubic na puszysta mase z cukrem,dodac olej,make,proszek,sode,cynamon,i kakao,wymieszac. Jablaka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wrzucic do masy orzechy,rodzynki i starte jablka,wymieszac lyzka. Wylac do okraglej formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta. piec w temp.180°C ok 50min. po upieczeniu posypac cukrem pudrem. ps:niestety nie mam zdjecia tego ciasta,ale jak zrobie to sie podziele...chyba ze ktos z was bedzie mial ochote wyprobowac i wstawi foteczke :grin: Zycze smacznego! ................................................................................ ........... i obiecana fotka:(tym razem robilam na blaszce 26 na 33cm) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ten sam przepis pod nazwa " wiewiorka" pieke bardzo czesto, z tym ze dodaje kakao. Moge zapewnic ze jest bardzo pyszne i wilgotne, bardzo dlugo utrzymuje swiezosc. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ten sam przepis pod nazwa " wiewiorka" pieke bardzo czesto. Moge zapewnic ze jest bardzo pyszne i wilgotne, bardzo dlugo utrzymuje swiezosc. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 nom pyszne jest to ciacho,czesto gosci u mnie :shock: tylko nie wiem dlaczego moj ma taka nazwe :shock: w tym tez jest kakao :-? halinko czy twoj przepis tez jest na forum? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 mam nadzieje ze sie nie powtorzyl... Cytuj
ailime21 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 to ciasto to dziad ale nie z ameryki pochodzi tylko z kuchni kresowej;)doskonale znam to ciasto;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 witaj ailime21,tak tez myslalam ze nie pochodzi z ameryki i nawet tak nie sadzilam...ale taka dostalam nazwe :-? fajnie ze napisalas skad jest :shock: pozdrawiam serdecznie! Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 aienko, mojego przepisu nie ma na forum, pieke to ciacho bardzo czesto dla dzieci przedszkolnych ale bez orzechow.Super jest szczegolnie na nastepny i kolejny dzien. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.