asienka19873 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 przepisik pochodzi z jakiejs starej gazetki niemieckiej...znalazlam przypadkiem u tesciowej ;) wart wyprobowania! to ciasto nalezy rowniez do tych lekko"wilgotnych" ...pycha! Skladniki na 2 ciasta: -300g miekkiego masla lub margaryny -300g cukru -2 male opakowania cukru waniliowego -6 jajek -1.5 lyzeczki cynamonu -1.5 lyzeczki kakao -150g czekoladowych wiorkow badz platkow -125ml czerwonego wina -300g maki -1 male opakowanie proszku do pieczenia -papier do pieczenia Przygotowanie: Maslo z cukrem i cukrem waniliowym utrzec na puszysta mase. Dodawac kolejno jajka.Cynamon,kakao,platki czekoladowe badz wiorki i wino dodac do masy.Make i proszek do pieczenia wymieszac ze soba i wsypac do ciasta,mieszac az masa stanie sie gladka.Forme podluzna keksowa(26cm) wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na pol. Kazde upiec osobno w formie. Piec w temp. 180°C(piekarnik podgrzac przed wstawieniem ciasta) przez 60min. po uplywie 10minut ciasto nalezy naciac wzdluz przez srodek(1cm glebokie naciecie). Po upieczeniu posypac cukrem pudrem. Ciasto zachowuje swiezosc nawet do tygodnia czasu zawiniete w folie.Niestety u mnie tyle nie polezy :grin: szybko znika :D sprobujcie! a tak wyglada: (troche niski ale robie w wiekszej blaszce 30cm,nie mam mniejszej a i robie z polowy porcji,poniewaz jest nas tylko dwoje ja i moj maz,2 ciacha to za duzo) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.