Kasia M. Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 (skł. na 30 muffinek) 2 jajka 3/4 szkl. cukru 300 g mąki 115 g stopionego wystudzonego masła (lub marg. Kasi;) 1/2 niezbyt czubatej łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 220 ml naturalnego jogurtu 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) 4 tabliczki czekolady mlecznej (można dać więcej lub mniej), każdą kostkę pokroić na 4 mniejsze 4 dosyć czubate łyżki kakao do dekoraci: 1 czekoladla mleczna (rozpuścić w mikrofali i mamy polewę) migdały lub płatki migdałowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, solą. 2. Cukry zmiksować z masłem. 3. Kolejno wbijać jajka, potem dodać jogurt i sok z cytryny, wsypać kakao. 4. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Jak wszystko się ładnie połączy, dodać pkt.1 i mieszać łyżką aż całość się połączy. Nie mieszać długo bo w cieście mają być małe mąkowe grudki. 5. Masę nakładać do foremek na muffiny lub mini babeczki, każdą do trochę ponad 3/4 wysokości. 6. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 170oC na prąd, 180oC na gaz. 7. Jak ostygną polać gorącą polewą i udekorować migdałami. Smacznego Cytuj
Kasia M. Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Poprawka na kakao: zapomniałam że mało gorzkie miałam więc dajcie max 1,5-2 łyżki płaskie... Przepraszam ;) Cytuj
prezes Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Dzięki Kasia za rady i na pewno wypróbuje Twój przepis pozdrawiam :P Cytuj
Kasia M. Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Nie ma za co, najważniejsze to się nie zniechęcać po porażce. Liczę że się podzielisz czy kolejne Ci wyszły 🙂 Pozdrawiam 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.