EWA1992 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Tort kryształki - zrobiłam według przepisu Ewy Wachowicz. Jest bardzo łatwy do wykonania i smaczny. ciasto: 1 jajko 20 g cukru 30 g mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oliwy masa: ½ l śmietany 36% ¾ szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny ½ szklanki mleka 4 różnokolorowe galaretki (w tym jedna truskawkowa) świeże truskawki Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Przelać do formy (dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut, aż się delikatnie zrumieni. Wyjąć, wystudzić. Trzy różnokolorowe galaretki ( ja dałam tylko dwie bo akurat miałam tyle) rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach gorącej wody i przelać na talerze (wody dać mniej niż zaleca przepis na opakowaniu - po zastygnięciu galaretki łatwiej będzie pokroić w zgrabne kwadraciki). Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać, aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Wstawić do lodówki. Jak całkowicie zastygnie, wyjąć, ułożyć połówki truskawek i zalać rozrobioną wcześniej galaretką truskawkową. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ewciu , ale mi ochoty narobiłaś :-? 1 Cytuj
EWA1992 Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam. Spróbuj jest pyszny. Ostatnio zrobiłam bez żadnych dodatków i był zjedzony w mig. Pozdrawiam. Cytuj
jedrzej49 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Przepraszam może panie pamiętają przepis na tort Pani Ewy Wachowicz. Ciasto było robione z kisielu. Był to przepis podawany przez Panią Ewę w telewizji jakiś tydzień temu chyba na I Komunię. Cytuj
agusia21a Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 super jest ten przepis.. jak reszta smakołyków Ewy Wachowicz :mrgreen: pozdrawiam :):mrgreen: 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi