Gość Squax Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, chciałbym zrobić niespodziankę mojej dziewczynie w postaci dobrego dania głównego z deserem. Czytając ten post pewnie już myślicie o odsyłaniu mnie do innych tematów lub podawania gotowych typów dań, niestety jest pewien problem. Moja dziewczyna leczy niedoczynność tarczycy. Przez stosowane lekarstwa nie może spożywać tłuszczów zwierzęcych, roślinnych (smażenie tylko na drobnej ilości oliwy), cukrów. W sumie to je same warzywa, rybę, piersi z kurczaka itp. ale większość z "parownika". Niestety musi przestrzegać takiej diety aby leczenie było skuteczne. Sam wiem, że takowe dania nie mają smaku i chciałbym ją mile zaskoczyć czymś dobrym i jednocześnie zdrowym dla niej. Jeśli macie jakieś inwencje bardzo proszę o pomoc :-( Pozdrawiam Wojtek Cytuj
teresap Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wojtku nie znam się na zdrowiu i dietach ale tak myślę że na przykład pierś z kurczaka czy indyka , natarta wskazanymi przyprawami + pieczarki obgotowane + zalać śmietaną i zapiec , Można i na pieczarki dać cebulę drobno pokrojoną i na wierzch zetrzeć sera troszkie , ale to nie koniecznie No i odnośnie tłuszczów to np. olej z oliwek pierwsze tłoczenie też nic ??? Deser ciepła szarlotka i na to bita śmietana, obok lud + ajerkoniak ( szarlotkę można kupić i podgrzać w mikrofali ) POZDRAWIAM Cytuj
DeLarge Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 przy diecie gdy nie można spożywać tłuszczy nie polecałbym śmietany, szarlotki czy też sera żółtego spróbuj poeksperymentować ze świeżymi ziołami Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 A może zrobisz szaszłyki. Pierś kroisz w grubą kostkę taką 2x2 cm. Dodajesz aromatycznych przypraw. Oczywiście tylko takich, jakich możesz użyć. Raczej nie gotowe mieszanki. Mięsko powinno postać troszke w lodówce. Nabijasz na patyki niezbyt ścisło, przplatając kolorową papryką, i malutkimi pieczarkami, ewentualnie cebulką. Jeżeli dysponujesz grillem, to piecz na grilu, ale można je upiec również w piekarniku, tylko trwa to troszkę dłużej. Podać można je z sosem tzatziki. Ścierasz na tarce o grubych oczkach świeżego ogórka, odciskasz nadmiar wody. Dodajesz posiekany koper, jogurt naturalny ( około szklanki ) czosnek wyciśnięty przez praskę, lub bardzo drobno posiekany i sól do smaku dodatkowo mozesz zrobić grzanki czosnkowe, lub ugotować ryz na sypko z odrobiną carry ( tak ćwierć łyżeczki ) wtedy będzie miał ładny żółciutki kolor. Nakładasz ugotowany ryż do małej miseczki, ugniatasz delikatnie i odwracasz na talerz do góry nogami. Wtedy będzie miał ładny kształt. Z deserów ciężko mi doradzić, w większości ciast jest tłuszcz. Ale może zrobisz sałatkę owocową. owoce takie jak banan, kiwi, pomarańcza, truskawki i inne sezonowe, układasz warstwami w pucharkach do lodów, każdą warstwę polewając delikatnie jogurtem naturalnym osłodzonym cukrem pudrem. Nie wiem tylko czy Twoja nażeczona może używać do gotowania jogurtu naturalnego. Ale jest w nich niedużo tłuszczów, możesz też wybrać wersję light, ale najpierw porównaj na etykietach skład. Pozdrawiam i życzę udanego gotowania Cytuj
Iwona01 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witaj Wojtku :-( Pierwsze słyszę ( w zasadzie czytam ), że przy niedoczynności tarczycy nie można spożywać tłuszczy i cukrów.Co prawda nie wiem jakie Twoja dziewczyna stosuje leki,ale sugeruję by dokładnie omówiła to ze swoim lekarzem endokrynologiem.Sądzę, że ona jest na jakiejś diecie lub po prostu zdrowo się odżywia ( co popieram i sama stosuję).Żeby nie być gołosłowną, to muszę nadmienić,że ja również mam niedoczynność tarczycy i leczę się od wielu już lat. Wracajac jednak do tematu, proponuję np. pieczone udka z kurczaka - natarte przyprawami i upieczone w rękawie foliowym w piekarniku. Można dodac do środka,do tych udek małe pieczarki w calości. Koniecznie do tego jak najwięcej surówek (oczywiście do gotowego juz dania). Może byc również ryba pieczona z warzywami - ja używam mrożonki - warzywa na patelnię.Przygotować je według przepisu na opakowaniu,ale przesmażyc momencik, bo i tak potem dojdą w piekarniku. Blaszkę (taką do ciasta) wykładam folią aluminiową,na nią równomiernie rozkładam warzywa, na nie filety rybne - najlepiej świeżego dorsza - znowu warstwę warzyw i przykrywam folią. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Na deser proponuję sorbet owocowy lub sałatke owocową.Przepisy na nie są na pewno na smacznym. W razie potrzeby służę swoimi. Życzę udanego pichcenia :) i pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.