Kasia M. Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kostki margaryny (ja zawsze daję Kasię ;) ) 1 szklanka mąki 4-5 jajek Masa: 1/2 litra mleka po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej 1 jajko 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 25 dag margaryny (najlepiej Ramy) 2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę (rozpuścić w mikrofali i gotowe) WYKONANIE: Ciasto: Zagotować szklankę wody z margaryną. Odstawić i wsypać mąkę, znowu zagotować, ciągle mieszając (jak wyjdzie za gęste i się nie zagotuje to się nie martw, potrzymaj troszkę na gazie). Po wystygnięciu wbijać kolejno jajka i bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby ciasto się zrobiło gładkie. Jak nie masz rękawa do wyciskania masy to weź gruby worek i zrób dziurę w narożniku i wyciskaj eklerki lub ptysie w ok. 3 cm odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku: najpierw w 250-260st.C przez 5min, potem kolejne 5min w 240st.C i 15min w 200st.C (na złocisto-brązowy kolor) Masa: Z 1/2 litra mleka odlać ok 3/4 szklanki i rozprowadzić w tym mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Jak się zagotuje dolać mleko z mąką (rada: mieszaj szybko i lej wolno to nie zrobią się grudki). Zagotować jeszcze raz, potem odstawić z gazu i jeszcze chwilkę pomieszać i odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę z jajkiem i dodawać po łyżce "budyniu" wciąż ucierając (najlepiej mikserem). Gotową masę włożyć na ok. pół godz. do lodówki żeby trochę zgęstniała. W międzyczasie poprzecinać ciastka wzdłuż i ułożyć do przekładania masą. Można znów się posłużyć rękawem/workiem i wyciskać masę na jedną stronę eklerów, mi się wydaje że tak łatwiej. Na ptysie najlepiej zrobić zwykłą bitą śmietanę i posypać cukrem pudrem (ja mam polane czekoladą bo zapomniałam pudru kupić :) ), na eklery polewa czekoladowa (lać póki gorąca). Trzymać w lodówce. SMACZNEGO Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Kasiu bardzo fajnie że wkleiłaś tyle zdjęć.. mnie już zachęciły i myślę, że wiele innych osób się skusi. Pozdrowienia. Cytuj
Kasia M. Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Dziękuję ;) Trochę czasu na przygotowanie potrzeba ale zapewniam że warto się poświęcić. Cytuj
delfin Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi Cytuj
Kasia M. Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 dzis znalazlam i dzis zrobione wlasnie sie zajadam pytsiem ... maz sie ucieszy jak zobaczy niespodzianke w lodowce ... bardzo pyszne tylko ze duzo nie zje bo slodkie ... ile wam wychodzi z tych porcji mi wyszlo 14 szt ptysi Ja robiłam mini eklerki i tylko kilka sztuk malutkich ptysi i eklerów normalnej wielkości więc wyszło mi ok. 40 jeśli dobrze pamiętam. W pracy mamy tradycję że jak ktoś coś upiecze to przynosi ;p Dziękuję za informację i cieszę się, że smakowało. A co do słodkości to wystarczy z cukrem pokombinować. Cytuj
Jolanta Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :) . Cytuj
Kasia M. Opublikowano 10 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Zrobie na sobote tylko na jaka dlugosc wyciskasz te eklerki?A ja podalam podobny przepis (chodzi mi o skladniki) na Churros tylko to sie smazy w glebokim oleju.Pozdrawiam :D . Ja robiłam maleństwa, może na 6-7 cm, nie więcej. Trochę podrosną podczas pieczenia. A ptysie też małe, max z 5 cm średnicy, jak takie ciacha "na raz" :grin: Potem kilka większych eklerków zrobiłam bo już mi się bawić nie chciało :-( Pozdrawiam i udanego pieczenia życzę :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.