lucienne Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Porcja na 3-4 osoby podwójny filet z kurczaka kilka plastrów wędliny (np szynka) kilka plastrów sera żółtego kilka pieczarek (obrane umyte i pokrojone w paski) zioła prowansalskie, sól ciasto: 3 jajka 100g rozposzczonego masła lub oleju 0,5 kg mąki 100g cukru kryształu 30dag drożdży 1 szkl.mleka Filety z kruczaka pokroić w duże plastry, lekko opruszyc ziołami i solą. Odstawić na 0,5 godz. Przesmażyć na patelni (lub ugotować - w wodzie z domieszką przyprawy typu Kucharek). Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. w między czasie przygotować ciasto drożdżowe (przepis z książki lekko zmodyfikowany) : ;) Drożdże rozpuscic w 1/2 szkl cieplego mleka. Reszte mleka zagotować i zaparzyć 1/2szkl. mąki. Przestygniętą mąkę połączyć z drożdżami - odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajka wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym przy pomocy tłuczka. Jajka, reszte mąki i tłuszcz dodać do drożdży i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. wymieszac. Gotowe ciasto wyłożyć na blasze (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i rozwałkować na cienki placek (ok 1-2cm). Na środek ciasta układać warstwami: I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka Owinąć wszystko pozostałą częścią ciasta. Odstawić na 20 min. Włożyc do nagrzanego piekarnika (200C) na ok.30-40 min. Mozna podawać z ryzem i sałatką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.