ina12 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 1 kg ziemniaków 20 dag jabłek lub 30 dag dyni 2 dag tłuszczu 2 jaja 5 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag bułki tartej tłuszcz do smażenia sól, zielenina Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować. Ostudzić, obrać z łupinki, przepuścić przez maszynkę. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, wymieszać z ziemniakami, pianą z białek, mąką, proszkiem do pieczenia i jabłkami startymi na tarce o dużych otworach, osolić. Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami sałaty. Podawać ze śmietaną lub surówką z warzyw. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.