ina12 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 1 kg ziemniaków kilka łyżek mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Obrane, umyte ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki. Odlewamy nadmiar płynu, dodajemy sodę i tyle mąki, by ciasto było dosyć gęste i dało się nabierać łyżką. Na gotującą się wodę kładziemy łyżką maczaną w wrzątku nieduże podłużne kluseczki. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, krasimy jak pyzy słoniną przesmażoną z cebulką lub pokruszonym twarogiem. Do przyrządzonego ciasta można dodać pokrojone skrawki wędlin lub mięsa. Kluski będą bardziej syte, ale należy wówczas do ciasta dodać także 1 jajko. Gotujemy tak samo jak bez mięsa - 3 minuty od wypłynięcia. Do tego sałata zielona ze śmietaną lub kefir do popicia. Pycha! Przepis z Super Expressu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.