Kaliope Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Przepis na tą sałatkę dostałam od siostry, jest bardzo dobra. Sekret tkwi w sosie czosnkowym, którym polewamy warzywa. Polecam! Składniki: - sałata lodowa - porwać na małe cząstki - surowe pieczarki - pokroić w cienkie plasterki - pomidory - pokroić w kostkę - ogórki surowe - w ćwierćplasterki - papryka czerwona - w kostkę - ser żółty - w kostkę - szczypiorek - pokroić drobno - rzodkiewka - w kostkę Można też dodać ser feta lub podsmażoną pierś z kurczaka. Składniki sałatki (ilość według upodobań) układamy warstwami w głębokim naczyniu, nie doprawiamy ponieważ każdą porcję sałatki polewamy sosem czosnkowym. Sos jest dobrze doprawiony. Sos czosnkowy: - duży kubek jogurtu naturalnego np. Jogobella (400g) - 4-5 dużych łyżek majonezu - 4 ząbki czosnku - po 2 kostki czosnku i pieprzu kolorowego (przyprawa w mini kostkach Knorr) Przyprawy w kostkach rozkruszamy i mieszamy z majonezem, dodajemy czosnek zwykły przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobniutko pokrojony. Na koniec mieszamy majonez z jogurtem naturalnym i gotowe :-D Cytuj
Gość atiluj Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Witam. Mam pytanie. Na ile porcji jest ta sałatka? i z czym mozna ja podawać ?? Czy masz moze jeszcze jakis przepis na podobną sałatkę?? Z góry dziekuje .pozdrawiam ;) Cytuj
gatita Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Bardzo fajny pomysł na sałatkę ! I wygląda baaardzi apetycznie ! Cytuj
Gość pablo_dianno Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Świetny pomysł ;) To musi być niebo w gębie!!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Ooo.. jak się cieszę, że zainteresował Was mój przepis ;) Sałatka nie tylko wygląda ale też smakuje świetnie - zapewniam! Cały sekret tkwi w sosie! W naczyniu układamy jedynie warzywa warstwami a po nałożeniu na talerz polewamy porcję dość obficie sosem. Mniammm ;) Atiluj co do ilości porcji to wszystko zależy od ilości składników. Nie podawałam tego ściśle, bo każdy może przygotować tę sałatkę zależnie od swoich potrzeb. Można też dodać paprykę żółtą i zieloną, będzie jeszcze bardziej kolorowo, jesiennie ;) Ja podawałam tę sałatkę jako dodatek do pieczonego mięska na rodzinnej imprezce ale spokojnie można ją przygotować jako osobne danie np. na lekką kolację. Polecam i pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Gość KaczeJajo Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 bardzo smaczna sałatka mmmmm:D polecam na różne spotkania ze znajomymi ;DDD! macie jeszcze coś w podobie??:) Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Cieszę się, że sałatka smakowała i dziękuję za opinię :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi