Kasia M. Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 SKŁADNIKI: 6 żółtek 4 dag drożdży 0.5 szklanki ciepłego mleka 4.5 łyżki cukru 10 dag margaryny (rozpuścić) 10 bardzo kopiastych łyżek mąki (z reguły i tak potrzeba więcej) 2 kostki smalcu do smażenia cukier puder do posypki WYKONANIE: Drożdże rozprowadzić w małej ilości mleka z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zacznie się robić piana. Dodać resztę składników oprócz mąki i dokładnie razem zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę. Ile się da można kręcić łyżką lub mikserem, potem urabiać ręką (dobrze wyrobić!) Ciasto ma być puszyste. Nie przesadzić z mąką, jak tylko ciasto się przestanie kleić mąkę odstawić. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm, pociąć i formować chruściki jak na orazku :D Czym grubsze ciasto po rozwałkowaniu tym większe i grubsze chruściki, ja robię grube, cienkie, chruściki, i chrusty :-D Dzieciaki i chłopaki lubią urozmaicenie, hehe :-D Dla urozmaicenia można wziąść kubek i kieliszek i pobawić się w pączusie i oponki. Smażyć na w miarę głębokim tłuszczu na ciemno złoty kolor. Najbardziej polecam smalec, wtedy chruściki nie są mocno tłuste. Jak się usmażą, obtaczać w pudrze póki gorące. I gotowe. SMACZNEGO Cytuj
kapibara Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Zrobiłam według Twojego przepisu i powiem, że wyszły pyszne(pomimo tego, że to moje pierwsze w życiu i miałam dostęp jedynie do drożdży suszonych). Muszę też powiedzieć, że z tej ilości składników wychodzi ich na prawdę mnóstwo ;) Dzięki za przepis!!! Cytuj
Kasia M. Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Zrobiłam według Twojego przepisu i powiem, że wyszły pyszne(pomimo tego, że to moje pierwsze w życiu i miałam dostęp jedynie do drożdży suszonych). Muszę też powiedzieć, że z tej ilości składników wychodzi ich na prawdę mnóstwo :grin: Dzięki za przepis!!! Bardzo się cieszę że wyszły i smakowały. Dziękuję za odpowiedź :-( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.