Kaliope Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Nauczyłam się od Babci i tak robię malinki - w sam raz na zimę do herbatki.. ale też do lodów, naleśników, deserów itp. Zasada jest taka, że na 1kg malin bierzemy 1,2 kg cukru. Maliny przygotowuje się w bardzo prosty sposób: należy rozetrzeć je w dużej misce (ja używam kamionkowej) drewnianą pałką do ucierania ciasta, następnie wsypać proporcjonalnie do ilości malin cukier, dobrze wymieszać i zostawić na kilka godzin aż cukier się rozpuści (można na cały dzień) - co jakiś czas należy zamieszać. Po tym czasie nakładamy maliny do małych słoiczków i ustawiamy do lodówki (bez pokrywek). Mogą stać w lodówce nawet do 48 godzin, na wierzchu powinna wytworzyć się biała "skórka" z cukru. Następnie do każdego słoiczka wlewamy po łyżce stołowej spirytusu i wtedy dopiero nakładamy pokrywki, zakręcamy słoiczki. NIE PASTERYZOWAĆ! Spirytus sprawia, że słoików nie trzeba już zagotowywać. Ja zanoszę malinki do piwnicy i tam sobie czekają do zimy. Najlepsze do herbaty na przeziębienie! :D Ale naleśniki polane takimi malinkami też są wyśmienite... albo budyń :-D Polecam. W razie pytań z chęcią odpowiem. A to moje tegoroczne malinki: Cytuj
tuska Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Witaj Kaliope,mam pytanie-czy te malinki się nie zcukrzą i czy nie spleśnieją i czy słoiczki trzymać w lodówce.Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Witaj Tuska :-D Gdy rozetrzesz malinki w misce, puszczą dużo soku i dlatego po wymieszaniu z cukrem zrobi się syrop, ale nie jest on aż tak gęsty. Malinki się nie zcukrzą.. jedynie na wierzchu miski powinna zrobić się biała cukrowa "skórka". Trzeba często mieszać malinki zanim przełoży się je do słoików. Potem w lodówce (jeszcze bez zakrętek) powinny stać do 48 godzin a następnie zakręcamy słoiczki i wynosimy np. do piwnicy albo spiżarni. Nie muszą stać cały czas w lodówce. Po wlaniu spirytusu nie powinny pleśnieć ale lepiej kontrolować co jakiś czas. Polecam, bo są wyśmienite! Cytuj
tuska Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Dzięki Kaliope,teraz już wszystko wiem i dzisiaj będę robić. Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że będą smakować. Pozdrawiam :-D Cytuj
jol@ Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Ciekawy przepis. Muszę go wypróbować. :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Jolu polecam bo malinki są wyśmienite :) Jako słodki sos do naleśników lub deserów lodowych - pyyycha! A zimą do herbatki na przeziębienie niezastąpione. Pozdrawiam. Cytuj
tuska Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Ups..kliknęłam nie tak.Sory,Kaliope malinki zrobiłam pycha. Pozdrawiam Cytuj
jol@ Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Zrobiłam maliny wg tego przepisu. Właśnie otworzyłam słoiczek i ... są WYŚMIENITE !!! Dziękuję Kaliope za super przepis. Pozdrawiam. :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Jolu bardzo, bardzo się cieszę, że przepis wypróbowałaś i malinki smakują :) Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Witaj Kaliope 🙂 Mam dużo malin, i właśnie Twój przepis spadł mi z nieba, bo szukam czegoś nowego, wiec chyba już znalazłam, zaraz biorę się za produkcję tego zachwalanego soczku - mniam 🙂 Uwielbiam lody z malinkami, niestety tylko latem mogę sobie na to pozwolic, ale teraz będę nawet w zimie pałaszować taki deserek, bo malinki będę miała, oczywiście o ile moje gardełko pozwoli ;-) Pozdrawiam Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Ciekawi mnie czy w ten sam sposob mozna zrobic z poziomek ? Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2014 Robiłam je i polecam, są przepyszne te malinki (świetnie smakują lody polane taką procentowo-malinowo polewą), a poziomki też byłyby dobre :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Mając takie lekarstwo to można bardzo długo leczyć się. :wink: Dziewczyny, nie ma to jak przepisy naszych babć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.