Kaliope Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Z okazji mojej uczelnianej uroczystości był m.in. serniczek z przepisu mojej Mamy. Już od dawna miałam na niego ochotę ale dopiero teraz znalazłam czas, by go upiec. Muszę nieskromnie przyznać, że to świetny przepis - serniczek jest delikatny i puszysty a ciasto kruchutkie. Polecam. Ciasto kruche: - 33 dag mąki (20 dag mąki pszennej + mąka ziemniaczana + 1 budyń śmietankowy) - 15 dag cukru + cukier waniliowy - 3-4 żółtka - 16 dag margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść ciasto (jeśli jest za gęste dodać sok z cytryny lub mleko), zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Następnie przygotować masę serową. Masa serowa: - 1,20 kg sera półtłustego lub śmietankowego – lepszy śmietankowy bo nie trzeba mielić - 2 szklanki cukru - 1/2 kostki dobrego masła + 1/2 kostki margaryny Kasi - 8-10 żółtek (zależnie od wielkości) - piana z 6 białek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego (można też dać jakiś żółty kisiel) - bakalie wg uznania np. rodzynki, skórka pomarańczowa - aromat pomarańczowy Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać kolejno żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną, ser (twaróg musi być odduszony w lnianej ściereczce z nadmiaru wody i zmielony), aromat, bakalie, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce lub wylepić blaszkę, wyłożyć masę serową, a z reszty ciasta zrobić na wierzch kratkę lub poskubać na ser. Piec w temp. 200-220 stopni przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ostudzony sernik można polukrować, posypać cukrem pudrem albo - tak jak ja - polać polewą czekoladową. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika tym razem skorzystałam z przepisu Kaliope-serniczek pyszny na pewno wrócę do tego przepisu nie raz,pozdrawiam :-P Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Bardzo się cieszę, że wykorzystałaś właśnie ten przepis :-P Ciasto pięknie się prezentuje! Pozdrawiam cieplutko :-P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.