kudlata Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 3 szklanki mąki 3/4 - 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 1 łyżka oleju 1 jajko Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem, potem dodać jajko, olej i wyrobić. Następnie ciasto trzeba rozwałkowac lecz tak żeby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy placki wielkości małej miseczki, nakładamy farsz i formujemy pierogi.Pieczemy w głebokim i gorącym oleju, gdy się zrumienią z jednej strony to przewracamy na drugą. FARSZ: Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy,przyprawiamy wg upodobań i gdy troszkę przestygna mieszamy z żółtym serem Cytuj
Anooosia Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Droga Kudlata, mam takie pytanie, ile potrzebujemy pieczarek i sera żółtego do farszu? :lol: i cz pieczarki podsmażamy z cebulką na patelni? :-D czekam na odpowiedź, ponieważ chcę wypróbować tych pierożków :D Cytuj
Gość moniapog Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Witam Ja robiłam colzonki niestety teraz nie mam piekarnika ale niewiem czy taka była proporcja ciasta ale załóżmy że tak i co do pieczarek ja podsmażam z cebula i jakas wedline jakas szynke czy jakas taka co pasuje dodaje kukurydze ppomidory koncentrat zteszta można dodawac co sie chce tak naprawde. Co do ilości to niewiem ile z tej proprcji wyjedzie ich ale ja robiłam doze dwa miesciły sie do blachy to na to kg pieczarek puszke kukurydzy z trzy pomidory i moga byc jakies resztki wedliny ok 30dk i sera tez ok30dk Cytuj
kudlata Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Anoosia ja pieczarek daje na oko ale tak mniej wiecej 50dkg a sera tez niezbyt duzo, tylko tyle zeby zlepily sie pieczarki. Tak mozna podsmazyc razem z cebulka ale ja zamiast na patelni podsmazam w rondelku Moniapoq z tej proporcji co podalam wychodzi ok.15 sztuk ale tez w zaleznosci jakie robisz je duze i niewiem jak ty je robisz ale ja je smaze na oleju a nie w piekarniku Cytuj
Anooosia Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Mam jeszcze jedno pytanie, czy tego ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia? :grin: Cytuj
kudlata Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Nie nie trzeba czekac az wyrosnie, mozna smazyc od razu :grin: Cytuj
Anooosia Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Chciałam powiedzieć, że pierogi są przepyszne!! :-( najbardziej byłam zaskoczona, że tak się szybciutko upiekły na tym oleju. Super danie :grin: Cytuj
kudlata Opublikowano 7 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Anooosia bardzo sie ciesze ze Ci smakowaly :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi